Hoppa till huvudinnehåll

Romar och Lindfors med, Janne Ahonen historisk – här är Finlands OS-trupp

Johanna Matintalo, Ruka 2017.
Johanna Matintalo får göra OS-debut. Johanna Matintalo, Ruka 2017. Bild: Lehtikuva Johanna Matintalo,längdskidåkning

Backhopparen Janne Ahonen blir första finländare att delta i sju olympiska spel, då han i dag togs ut till stundande OS i Pyeongchang. Skidlandslagets uppställning lever fortfarande – Anne Kyllönen får en chans till.

36 idrottare gjorde i dag 61 redan uttagna namn sällskap. Truppen består därmed i dagsläget av 97 idrottare, då siffran i senaste vinter-OS i Sotji 2014 var 102. Ishockeyspelarna utgör ungefär hälften av truppen.

Truppen kommer dock att fyllas på. Antingen Jarkko Määttä eller Ville Larinto blir femte man i backhoppning, freestylelaget kan få en medlem till – och därtill lever skidtruppen.

Längdåkningen har på förhand orsakat mest diskussion. Chefstränaren Reijo Jylhä gav sin egen adept Anne Kyllönen möjlighet att visa upp sig i söndagens världscup i Planica och petade samtidigt unga Johanna Matintalo, som var chockad över beslutet.

Kyllönen får sista chans

Matintalo finns nu med i OS-truppen – medan Kyllönen saknas. Hon får ändå en chans till i helgens världscup i Seefeld, där sprint och 10 kilometer masstart med fri skidteknik står på programmet.

– Just nu är sex damer på väg, men om Anne Kyllönen kan visa upp resultat som gör att hon realistiskt kämpar om en plats i ett individuellt OS-lopp kan vi ta henne med, förklarar Mika Kojonkoski från Finlands olympiska kommitté.

I Seefeld ger även fyra herrar formbesked. Från kvartetten Perttu Hyvärinen, Lari Lehtonen, Ville Nousiainen och Antti Ojansivu väljs 1–3 med till Pyeongchang.

Romar och Lindfors med

Flera av Finlands största medaljhopp hade redan säkrat sin medverkan, bland dem till exempel skidskytten Kaisa Mäkäräinen, snowboardåkaren Enni Rukajärvi och skidåkaren Krista Pärmäkoski.

Fyra finlandssvenskar får plats i OS-flyget: Anton Lindfors (snowboardcross), Oskar Osala (ishockey), Andreas Romar (alpint) och Ronja Savolainen (ishockey).

Kriterierna för en OS-plats är en realistisk chans att individuellt ta sig in bland de sexton bästa eller som lag åtta bästa. Varken Romar eller Lindfors har i vinter uppfyllt kriterierna med sina världscupinsatser, men väljs med ändå.

– Romar har efter sina skadeproblem visat att han är på väg tillbaka. Även om resultaten i dagsläget kanske inte berättigar till en OS-plats vet vi vad han kan prestera som bäst, motiverar Kojonkoski.

– Lindfors var med redan i Sotji och har radat fram goda resultat under säsongerna efter det, men inte riktigt kommit igång i vinter efter sin axelskada. Vi ser ändå att han med sin starka bakgrund har överraskningspotential att ta sig in i topp-16.

Ahonen till sitt sjunde OS

Janne Ahonen ingår i Finlands trupp i backhoppning, som kvalificerade sig till Pyeongchang tack vare bland annat sjundeplatsen i lagtävlingen i Titisee-Neustads världscup i december och sjätteplatsen i VM förra vintern.

40-åringen blir därmed första finländare att delta i sju olympiska spel. Ahonen gjorde OS-debut som 16-åring i Lillehammer 1994. Han har två lagsilver och har som bäst tre gånger varit fyra individuellt.

Andra finländare som tävlat i sex OS är skidåkarna Marja-Liisa och Harri Kirvesniemi, ishockeyspelarna Raimo Helminen och Teemu Selänne, skytten Juha Hirvi och ryttaren Kyra Kyrklund.

I vintersportsammanhang har endast två idrottare kommit upp i sju OS: rodelåkaren Albert Demtjenko från Ryssland och backhopparen Noriaki Kasai från Japan. Ahonen når ändå inte Kasai, 45, som gör sitt åttonde OS i Pyeongchang.

Vinter-OS i Pyeongchang invigs den 9 februari.

Finlands OS-trupp:

Alpin skidåkning: Andreas Romar
Backhoppning: Julia Kykkänen, Janne Ahonen, Antti Aalto, Eetu Nousiainen, Andreas Alamommo
Curling: Oona Kauste*, Tomi Rantamäki*
Freestyle: Joona Kangas, Jimi Salonen, Jussi Penttala
Hastighetsåkning på skridskor: Mika Poutala*, Pekka Koskela, Elina Risku
Ishockey: Damlaget**, herrlaget**
Konståkning: Emmi Peltonen
Längdskidåkning: Ristomatti Hakola*, Matti Heikkinen*, Iivo Niskanen*, Kerttu Niskanen*, Krista Pärmäkoski*, Johanna Matintalo, Laura Mononen, Riitta-Liisa Roponen, Aino-Kaisa Saarinen, Martti Jylhä, Anssi Pentsinen, Lauri Vuorinen
Nordisk kombination: Ilkka Herola*, Eero Hirvonen*, Hannu Manninen, Leevi Mutru, Arttu Mäkiaho
Skidskytte: Mari Laukkanen*, Kaisa Mäkäräinen*, Venla Lehtonen, Suvi Minkkinen, Laura Toivanen, Olli Hiidensalo, Tero Seppälä, Tuomas Grönman
Snowboard: Enni Rukajärvi*, Roope Tonteri, Kalle Järvilehto, Rene Rinnekangas, Peetu Piiroinen, Markus Malin, Janne Korpi, Anton Lindfors + Ville Paumola (hemmareserv)

*Utsågs 19.12.2017
**Utsågs 22.1.2018

Läs också

Nyligen publicerat - Sport