Hoppa till huvudinnehåll

Testa trendiga grönväxter som klarar sig utan mull - de här lever på luft och ljus

Tillandsia är en grupp växter som är extremt tåliga. De har inga rötter och allt de behöver finns i luften.

Tillandsians naturliga växtplats är tropikerna där de växer som epifyter, alltså växter som fäster sig på andra växter utan att skada. Luftfuktigheten i tropikerna ligger kring 90% så de har inga problem med vattentillförseln, de tillgodogör sig fukten ur luften.

Det finns flera olika medlemmar i tillandsiafamiljen. De du ser på bilden nedan är Tillandsia xerographica, Tillandsia ionantha, Tillandsia caput-medusae, Tiilandsia juncea, Tillandsia baileyi.

Som kuriosa kan nämnas att Carl von Linné namngav växtgruppen Tillandsia efter den finländska professorn och naturvetaren Elias Tillandz.

Fem olika typer av tillandsia på en metallbricka
Fem olika typer av tillandsia på en metallbricka Bild: Yle/Monica Storm Strömsö (tv-program),Owe Salmela,Tillandsiasläktet

Gör en enkel ampel av aluminiumtråd och pärlor

Avsaknaden av rötter gör att man kan använda tillandsia på olika sätt och inte bara som man brukar med växter - plantera i kruka.

Man kan ha tillandsia på ett fat, som ett stilleben eller som på 80-talet fastlimmade på lavastenar. Man kan om man vill också göra som vi gör på Strömsö, nämligen hänga upp växterna i ett fönster i små roliga amplar som vi gjorde själva.

Material till en tillandsiaampel:

 • aluminiumtråd
 • tunn sliverfärgad järntråd
 • träpärlor eller andra pärlor
 • en trädgren

Verktyg som är bra att ha:

 • avbitartång
 • näbbtång
 • tjockare nål

Gör så här:

 1. Mät upp 50-70 cm aluminumtråd, längden beror på hur stor växt som skall placeras i ampeln.
 2. Trä på några träkulor och snurra en spiral kring t.ex. en penna.
 3. Öppna upp spiralen och forma ”gungan”” så den passar växten.
 4. Böj en båge av den resterande tråden o avsluta med en ögla.
 5. Placera växterna i amplarna och häng upp dem i trädgrenen med hjälp av den tunna järntråden.
Några tillandsior i en skål med vatten.
Några tillandsior i en skål med vatten. Bild: Yle/Monica Storm Tillandsiasläktet,Strömsö,Owe Salmela

Tillandsian badar gärna en gång i månaden

Eftersom växterna tar upp den fukt de behöver ur luften består skötseln av att duscha växterna en gång per vecka eller varannan vecka beroende på hur torr luften är .

Ett annat sätt är att en gång i månden bada växten. Sätt ljummet vatten i en skål och vänd växten upp och ner i vattnet. Låt den bada i ca 15 min.

Sätt gärna lite flytande växtnäring i badvattnet några gånger under växtperioden så mår din tillandsia ännu bättre.

Tips! Tillandsian trivs med lite högre luftfuktighet så badrumsfönstret kan vara en lämplig plats för en tillandsiainstallation.

Olika typer av tillandsia hänger i amplar i ett fönster.
Olika typer av tillandsia hänger i amplar i ett fönster. Bild: Yle/Monica Storm Tillandsiasläktet,Strömsö,Owe Salmela

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

  Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

  Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

 • Odla själv så vet du vad du äter

  Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

  Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

 • Odling för nybörjaren

  Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

  Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

 • En trädgård värd ett bröllop

  Ny säsong av Trädgårdstider på Yle Fem.

  Programledaren Pernilla Månsson Colt, kocken Tareq Taylor, trädgårdsmästaren John Taylor och inredaren Malin Persson är tillbaka i Trädgårdstider. I år skall trädgården formas i romantikens tecken eftersom ett brudpar ska vigas här.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

 • Norsk lantidyll får ny trädgård

  Ny säsong av trädgårdsprogrammet Grön glädje.

  En ny säsong av norska trädgårdsprogrammet Grön glädje kör igång och denna gång tar man sig an en idyll ute på landet i Fossane. Paret Fauskanger köpte fastigheten på impuls och det blev en rejäl förändring i livet. I drygt tre år har de nu satsat på att få husen i skick - nu är det dags för trädgården.