Hoppa till huvudinnehåll

Tim Sparv: Vi är inte favorit i gruppen

Tim Sparv i landslaget, hösten 2017.
Tim Sparv ser fram emot Nations League. Tim Sparv i landslaget, hösten 2017. Bild: imago/Grubisic/ All Over Press Tim Sparv

Finland lottades mot Estland, Ungern och Grekland i den första upplagan av Nations League i fotboll. För landslagets mångårige trotjänare Tim Sparv kändes lottningen OK. "Men vi är inte favoriter, det är Ungern och Grekland" säger han till Yle Sporten.

Grupperna i Uefas nya kvalsystem Nations League har lottats.

De europeiska länderna är indelade i fyra divisioner med 12–16 lag, med de högst rankade lagen i division A. Finland finns i division C. Från samtliga divisioner tar sig en nation till EM via Nations League.

"Gruppen känns okej"

I dag lottades grupperna inom respektive division. Finlands fotbollsherrar ställs mot Ungern, Grekland och Estland.

– Jag tycker gruppen känns okej. Många av lagen har vi nyligen spelat mot. Vi har spelat en träningsmatch mot Estland och haft Ungern och Grekland i kvalgrupper tidigare. Det underlättar åtminstone scoutingen, säger Tim Sparv till Yle Sporten och fortsätter

– Serbien ville jag undvika och vissa bortamatcher i österled ville man också undvika. Jag är positivt inställd och tror på vad vi kan åstadkomma i Nations League.

Positivt att få spela om poäng

Fyra EM-platser till turneringen 2020 delas alltså ut via Nations League, men även ett vanligt kval går av stapeln efter att Nations Leagues gruppspel avgjorts i september, oktober och november i år.

– Jag har ingalunda blykoll på systemet, men vi fick en bra introduktion till formatet i Abu Dhabi.

– Det mest positiva är att träningsmatcherna faller bort och man spelar om poäng. Att spela med insats är betydligt bättre. Jag tror också att folk hellre kommer och ser på matcher som har betydelse, säger Sparv.

Alla lag i Finlands division möter varandra två gånger, en gång hemma och en borta. Matchschemat klarnar enligt uppgift senare i dag.