Hoppa till huvudinnehåll

Undersökning: Varannan finländare vill inte att papperslösa ska få icke brådskande hälsovård

En läkares händer ligger på ett bord. I förgrunden ligger ett stetoskop och ekg-utskrifter.
Arkivbild. En läkares händer ligger på ett bord. I förgrunden ligger ett stetoskop och ekg-utskrifter. Bild: Mostphotos. läkare,Stetoskop,hälsovård,sjukdomar,mediciner,hjärtat,sjukvård,kardiologi

Finländare är inte särskilt intresserade av att låta papperslösa personer få tillgång till icke brådskande hälsovård.

Det visar en undersökning som Uutissuomalainen låtit göra via Tietoykkönen.

Lite färre än varannan finländare vill inte att papperslösa ska ha tillgång till icke brådskande vård. Samtidigt tycker var tredje person att icke-brådskande hälsovård ska vara tillgänglig för papperslösa i hela landet.

Var femte person som svarat på enkäten har ingen åsikt i frågan.

Som det nu är har papperslösa personer alltid rätt att få akut vård via den offentliga hälsovården, men inte att få icke brådskande vård.

Den papperslösa måste ändå själv betala sin akuta vård om han eller hon inte har en hemort i Finland eller rätt till att använda den offentliga hälsovårdens tjänster på basis av EU-lagstiftningen eller ett internationellt socialskyddsavtal.

Med papperslösa menas oftast personer som vistas i landet utan tillstånd Man kan vara papperslös också om man är i Finland på laglig väg om man ändå av någon orsak saknar försäkringsskydd för sjukvård.

Större städer ger mer än akutvård

Helsingfors är den första staden i Finland som har börjat erbjuda papperslösa personer också en del icke brådskande hälsovård.

Också i Esbo, Vanda och Åbo får gravida och minderåriga papperslösa lite mera service än vad som hör till den akuta hälsovården.

De som enligt undersökningen ställer sig mest positiva till att erbjuda papperslösa hälsovård är personer som röstar på De Gröna. Också över hälften av dem som håller på Vänsterförbundet tycker lika.

Sannfinländarna ställer sig mest negativa till saken, bara tio procent av dem vill att papperslösa ska få icke brådskande hälsovård.

1 000 finländare svarade på enkäten via nätet mellan den 14 och den 17 december i fjol. Felmarginalen är 3,1 procentenheter.

Källa: STT, Social- och hälsovårdsministeriet