Hoppa till huvudinnehåll

Utredningen av risksituationen på Helsingfors-Vanda flygplats framskrider

Yleiskuva
Utredningen av situationen på Helsingfors-Vanda flygplats framskrider. Yleiskuva Bild: Mikko Koski / Yle Helsingfors-Vanda flygplats,Finnair,flygplan,trafikflyg,tankning (bränsle)

Olycksutredningscentralen håller på att sammanställa en utredningsgrupp som har i uppgift att utröna vad som skedde på Helsingfors-Vanda flygplats på tisdagsmorgonen. Också flygledningsoperatören ANS inleder en egen utredning.

Olycksutredningscentralen har börjat utreda den farliga situationen på Helsingfors-Vanda flygplats som skedde vid 9.30-tiden på tisdagsmorgonen den 23 januari.

Flygledningen gav ett passagerarplan lov att röra sig mot startbanan trots att där redan fanns traktorer som höll på med snöarbete. Ingen olycka hann trots allt inträffa.

Den statsägda flygledningsoperatören ANS Finland inleder också en egen utredning kring vad som har skett.

ANS kommer vid behov att granska den interna arbetsgången utgående från både den egna och Olycksutredningscentralens utredning.

Olycksutredningscentralens direktör Veli-Pekka Nurmi bekräftar för STT att flygledningen hade gett planet lov att ta sig mot startbanan trots traktorerna.

– Jag tror inte att vi går till botten med det här enbart genom att hacka ner på flygledaren. Vi måste komma åt arbetsgången och interna procedurer för att ta reda på varför det här har hänt, säger Nurmi om utredningsarbetet.

Flygledningen flyttade i april 2017 över från Finavia till ANS Finland. Då flyttade personalen med från Finavia till ANS Finland. Båda bolagen är statsägda.

Enligt Olycksutredningscentralens direktör Veli-Pekka Nurmi måste det också utredas om flytten kan ha bidragit till att den riskfyllda situationen uppenbarades.

Artikeln baserar sig på Helsinki-Vantaan vaaratilanteen tutkinta etenee, lennonjohto-operaattori ANS Finland aloittaa oman selvityksensä skriven av Paula Tiainen.

Läs mera:

Farlig situation på Helsingfors-Vanda flygplats utreds - plan fick lyfta trots maskiner på startbanan

Passagerarplan fick lov att lyfta trots att det fanns arbetsmaskiner på området.