Hoppa till huvudinnehåll

Välilä förbereder sig för sitt sista OS – vill inte göra om misstagen från Sotji

En skrattande Riikka Välilä värmer upp på konditionsscykel.
Riikka Välilä med igen - en sista gång. En skrattande Riikka Välilä värmer upp på konditionsscykel. Riikka Sallinen

Damlejonen hör till de starkaste medaljkandidaterna i OS i Pyeongchang. Men marginalerna är små. Senast blev det förlust i kvartsfinalen mot Sverige. Vi är den erfarenheten rikare, men vill inte göra om det, säger Riikka Välilä i Sportmagasinet.

En som delar Väliläs beska Sotjiminnen är Luleåforwarden Michelle Karvinen. Pressen under en stortävling är något man måste lära sig att handskas med.

– Risken finns att man börjar göra mer, försöka för mycket, i stället för att lita på sina rutiner, säger Karvinen.

Också Välilä betonar vikten av att förbereda sig både mentalt och fysiskt, så att man klarar av att göra sitt bästa då det gäller.

Finlands Michelle Karvinen.
Michelle Karvinen. Finlands Michelle Karvinen. Bild: Yle / Tomi Hänninen Michelle Karvinen

Europa mot Nordamerika

Ända sedan grenens OS-debut i Nagano 1998 har Finland varit självskriven medaljkandidat både i VM och OS. Så också nu.

Kanada och USA väntas göra upp om guldet, men kampen om bronset kan bli benhård.

USA har inte vunnit OS-guld på damsidan sedan Nagano, men har tagit VM-guld i de fyra senaste turneringarna.

Av utmanarna har Sverige flest meriter, störst av allt skrällsilvret i Turin 2006. Finland har två OS-brons, Nagano 1998 och Vancouver 2010.

USA och Kanada brukar rycka ifrån

Speciellt under ett OS-år brukar de nordamerikanska damhockeyjättarna rycka ifrån och klyftan mellan USA, Kanada och Europa växa.

Orsaken är enkel. USA och Kanada centraliserar sina landslag. Spelarna ges en möjlighet att leva som proffsidrottare under cirka åtta månader och lagen kör tiotals matcher mot pojklag.

Motsvarande möjlighet finns inte i Finland. Däremot har man kompenserat med närmare etthundra landslagsdygn, lägerperioder och turneringar.

I en del klubbar har damspelarna också getts möjlighet att träna med pojklagen.

finland-kanada ishockey-VM 2015
Ronja Savolainen gör OS-debut. finland-kanada ishockey-VM 2015 Bild: Claudio Bresciani / EPA / All Over Press vm i ishockey för damer

Nytt för den här säsongen är också att chefstränaren Pasi Mustonen har varit landslagslots på heltid sedan maj. Han är den första heltidsanställda chefstränaren för damlandslaget.

Hans kontrakt förlängdes nyligen så att det sträcker sig över hemma-VM 2019.

"Vi klarar av att vinna enskilda matcher"

OS-debutanten, Luleåbacken Ronja Savolainen gjorde landslagsdebut 2015 med VM-brons i Malmö.

Hon har sett hur laget har utvecklats både fysiskt och psykiskt till den nivån att de lyckades skrällvinna över Kanada i gruppspelsmatchen i senaste VM.

– Tidigare orkade vi hänga med i en eller två perioder, men nu orkar vi spela bra mot dem ända till slut, säger Savolainen. Det här har gjort gott åt självförtroendet i laget.

Välilä viktig förebild

När Riikka Välilä gjorde comeback år 2013 i JYP och damernas FM-serie efter en paus på tio år, trodde hon knappast själv på att det inte bara skulle bli ett OS utan två.

I dag är hon 44 år och äldst i laget och i hela OS-truppen. "Mummo", som lagkamraterna skämtsamt kallar henne, är en av de bärande krafterna i laget både på isen och utanför.

Riikka Välilä, december 2017.
Välilä gör sitt fjärde och sista OS. Riikka Välilä, december 2017. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Riikka Sallinen

För många av de yngre spelarna är Riikka Välilä en viktig förebild, en idol under junioråren.

– Det är fint att vi har så många erfarna spelare i laget, det är en heder att få spela med dem, säger 21-åriga Bluesbacken Ella Viitasuo, som är på väg till sitt första OS.

För Riikka Välilä blir det här hennes sista.

– Jo, det blir det nog, skrattar hon.

Se inslaget om Damlejonens OS-förberedelser redan nu på Arenan (klippet nedan) eller i Sportmagasinet onsdagen den 24.1.2017 klockan 19.00 på Yle Fem.