Hoppa till huvudinnehåll

Venezuela håller förtida presidentval – president Maduro vill ställa upp

Venezuelas president Nicolás Maduro.
President Nicolas Maduro säger att han är en ödmjuk arbetare som vill ställa upp i presidentvalet. Venezuelas president Nicolás Maduro. Bild: EPA/MIGUEL GUTIERREZ maduro

Landets omstridda generalförsamling har röstat för att ordna förtida presidentval. Valet ska hållas före slutet av april.

President Nicolas Mauro, som har kallats för diktator av sina motståndare, säger att han är beredd att ställa upp i presidentvalet.

- Jag är en ödmjuk arbetare, en ödmjuk man av folket. Om Venezuelas förenade socialistiska parti vill att jag ställer upp så står jag till er tjänst, sade Maduro till journalister i tisdags.

Maduro sade också att valet för hans del skulle kunna ordnas redan ”nästa söndag”.

Venezuela befinner sig för tillfället i en djup politisk och ekonomisk kris. Undersökningar visar att 70 procent av befolkningen är missnöjda med den sittande presidenten.

Åtminstone sju poliser skadades då deras motorcykelkonvoj träffades av någon typ av sprängladdning i Caracas 30.7.2017.
Protester utbröt i juli förra året när valet av en grundlagsförsamling, som försvagar parlamentets makt, ägde rum. Åtminstone sju poliser skadades då deras motorcykelkonvoj träffades av någon typ av sprängladdning i Caracas 30.7.2017. Bild: EPA/MIGUEL GUTIERREZ Venezuela

Väntat beslut

I normala fall skulle presidentvalet ha ordnats i slutet av året.

Det är ändå inte helt oväntat att regeringen väljer att tidigarelägga valet. Oppositionen är splittrad för tillfället och har inte lyckats utnyttjat det stora missnöjet mot Maduro.

Istället har man nyligen förlorat flera lokala val. Oppositionen har skyllt förlusterna på valfusk.

Det är oklart vem som kommer att kandidera i presidentvalet för oppositionens del. Flera populära oppositionspolitiker sitter fängslade eller är i exil.

Maskerade demonstranter i Venezuelas huvudstad Caracas.
Venezuelanerna protesterade också mot Nicolas Maduro förra året. Maskerade demonstranter i Venezuelas huvudstad Caracas. Bild: EPA/MIGUEL GUTIERREZ Venezuela

Kritik från Latinamerika

Många länder har oroat sig över den politiska utvecklingen i Venezuela.

Flera Latinamerikanska länder har fördömt det förtida valet. Brasilien, Argentina och Colombia har sagt att valet strider mot demokratiska principer.

USA och EU har infört sanktioner mot landet redan tidigare.

Bara för några dagar sedan lade dessutom EU till ytterligare sju personer på sin sanktionslista med motiveringen att personerna bland annat kränkt mänskliga rättigheter och inte följt principerna för en rättsstat.

Källor: AFP, Reuters, AP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes