Hoppa till huvudinnehåll

Amerikansk idrottsläkare dömd för hundratals övergrepp - tillbringar resten av sitt liv i fängelse

Larry Nassar inför en domstol i Lansing i Michigan den 24 januari.
Larry Nassar inför en domstol i Lansing i Michigan den 24 januari. Bild: EFE/RENA LAVERTY sexualbrott,USA,gymnastik,larry nassar

Idrottsläkaren Larry Nassar dömdes till upp till 175 års fängelse för övergrepp på mer än 150 flickor och unga kvinnor. Bland offren finns stora idrottstjärnor som den olympiska guldmedaljören Simone Biles.

Övergreppen har skett under flera årtionden och under rättegången har fler än 150 gymnaster och andra idrottare vittnat om de övergrepp som läkaren har utsatt dem för.

Bland dem som vittnat finns flera världs- och OS-stjärnor i gymnastik Simone Biles, Aly Raisman, McKayla Maroney och Gabby Douglas.

– Tänk dig hur det känns att inte ha någon makt eller någon röst. Vet du vad, Larry? Jag har både makt och röst, och jag har bara börjat använda dem, sade Raisman under sitt vittnesmål på fredagen.

USA:s guldlag i artistisk gymnastik i OS i Rio 2016.
Aly Raisman, Madison Kocian, Laurie Hernandez, Gabby Douglas, Simone Biles USA:s guldlag i artistisk gymnastik i OS i Rio 2016. Bild: EPA/How Hwee Young Olympiska sommarspelen i Rio 2016,usa:s damlandslag i gymnastik,redskapsgymnastik,Aly Raisman,Madison Kocian,Laurie Hernandez,Gabby Douglas,Simone Biles
Jag är 100 procent säker på att om han inte hade blivit fast så hade han fortsatt göra det här resten av sitt liv.― Bethany Bauman

Erkänner bara tio fall

De flesta av Nassars offer var gymnaster, men bland dem fanns också dansare, roddare och löpare. Bland dem fanns också softball-, volleyboll- och fotbollsspelare samt en skridskoåkare och en simmare.

Största delen har varit minderåriga då de blivit utsatta för övergrepp av Nassar.

Nassar har själv erkänt endast tio av övergreppen.

– Det jag känner bleknar i jämförelse med den smärta, trauma och emotionella förstörelse ni känner. Det finns inga ord som kan beskriva hur ledsen jag är för det som har skett, sade Larry Nassar då han efter sju dagar av vittnesmål från offer själv fick tala i domstolen.

Små flickor är inte små för evigt, de växer upp till starka kvinnor som återvänder för att förstöra din värld.― Kyle Stephens
Simone Biles gymnastiserar.
Den olympiska guldmedaljören Simone Biles var en av dem som utsattes. Simone Biles gymnastiserar. Bild: All over press Simone Biles,gymnastik

Tidigare dömd för barnporr

Domaren Rosemarie Aquilina hade ändå ingen sympati för läkaren, utan sade att han kommer att tillbringa resten av sitt liv i mörker.

– Det har varit min ära och förmån att lyssna på överlevarnas historier och det är min ära och förmån att få ge dig din dom. För du förtjänar inte att någonsin sätta din fot utanför ett fängelse igen, sade Aquilina.

Jade Capua vittnar mot Lawrence Nassar.
17-åriga Jade Capua vittnade inför rättssalen om de övergrepp Larry Nassar gjort sig skyldig till. Jade Capua vittnar mot Lawrence Nassar. Bild: EPA-EFE/RENA LAVERTY gymnastics,Larry Nassar

Nassar anklagades första gången 2016 och blev också avskedad i kölvattnet till de anklagelserna. I somras dömdes han i ett annat rättsfall till 60 år i fängelse för de 37000 bilder och videor av barnporr FBI hittade på hans dator i december 2016.

År 2009 tog hon sitt eget liv. Hon klarade inte av smärtan längre. Jag saknar henne varje dag. Allt började med honom.― Donna Markham, mamma till Chelsey Markham som tog sitt eget liv efter att ha blivit sexuellt utnyttjad

Trettio år av övergrepp

Nu kommer USA:s olympiska kommitté att utreda hur Nassar kunde vara anställd under fyra OS trots att det funnits många signaler och vittnesmål om hans agerande.

Flera styrelsemedlemmar från det amerikanska gymnastikförbundet som fått hård kritik för att ha blundat för de övergrepp Nassar utsatt gymnasterna för har redan avgått.

Det här är inte längre min skam. Den är din― Helena Weick

Dessutom utreds Michigan State University nu för hur man hanterade fallet Nassar.

Universitetets rektor Lou Anna Simon ska ha fått höra om utredningen mot Nassar år 2014 men ändå fortsatte han jobba vid universitetet till år 2016. Simon har i onsdags avgått från sin post.

Nassar arbetade som idrottsläkare vid universitetet samt för det amerikanska landslaget i gymnastik i nästan trettio år.

Jag var inte ens född första gången han begick sexuella övergrepp mot någon och bara ett år gammal då han första gången anmäldes.― Jessica Tarrant

Läs mera:

Larry Nassar inväntar sin dom – över 100 vittnesmål i första rundan

Gymnastikförbundets före detta landslagsläkare ska dömas för hundratals fall av sexuella övergrepp på gymnaster, de flesta minderåriga.


Källor: New York Times, BBC, Buzzfeed News

Läs också