Hoppa till huvudinnehåll

Åtminstone tre skolbussar i diket i Österbotten

Skolbussen åkte i diket i Kalvholmen i Korsholm.
Skolbussen åkte i diket i Kalvholmen i Korsholm. Skolbussen åkte i diket i Kalvholmen i Korsholm. Bild: Yle/Jukka Tyni halt,väglag,Österbotten,kalvholm

Två skolbussar i Vörå och en i Jungsund i Korsholm körde i diket under torsdagen. Är det så här vi ska ha det i Finland i fortsättningen, frågar sig Oravais Trafiks vd, Niklas Iso-aho, som är upprörd över hur vägunderhållet skötts.

Skolbussarna hade en tuff morgon på grund av det extremt hala väglaget i Österbotten på torsdagen.

Öppna Instagram-inlägget

Med snigelfart i diket

Både på Jeppovägen i Pensala och på Bertby-Lålaxvägen i Vörå körde skolbussar i diket. Båda i snigelfart, berättar Oravais Trafiks vd, Iso-Aho.

- Det här har aldrig hänt tidigare för oss att vi skulle haft två bussar i diket samma dag, det är väldigt ovanligt att vi överhuvudtaget har någon i diket.

Ingen skadades i dikeskörningarna.

Buss i diket på Jeppovägen i Pensala.
Så här såg det ut på Jeppovägen i Pensala på torsdagsmorgonen. Buss i diket på Jeppovägen i Pensala. Bild: Minna Ruotsala halt

I Maxmo stod en skolbuss stilla under morgonen eftersom sandbilen som skulle komma gått sönder.

Iso-Aho är upprörd över hur vägunderhållet har skötts och undrar varför man inte började tidigare när alla visste att det skulle bli halt.

- Vi måste nog fråga oss om det här är ett fungerande samhälle när vägarna ser ut som de gör och folk kommer sig inte till och från jobbet eller skolan på ett säkert sätt. Är det så här vi ska ha det i Finland i fortsättningen?

Hal väg och buss i diket i Kalvholm i Korsholm.
Vägarna var glashala på en del ställen. Hal väg och buss i diket i Kalvholm i Korsholm. Bild: Yle/Jukka Tyni väglag,Österbotten,halt

Eleverna har ändå kommit sig till skolan

Trots att det varit besvärligt att ta sig till skolan med buss den här morgonen har man inte haft något större manfall varken på Korsholms högstadium eller Tegengrensskolan i Vörå.

- Någon buss kom för sent men alla hann nog till första lektionen något försenade, uppger man på kansliet på Korsholms högstadium.

- Vissa elever fick skjuts med ersättande taxi eller med föräldrar och vissa gick hem när det inte kom någon buss och inte hade någon förälder som kunde föra dem till skolan, säger rektor Elisabeth Mörk på Tegengrensskolan i Vörå.

Iso-Aho säger att de kommer skjutsa hem barnen från skolan först när de får veta från vägentreprenörerna att vägarna är i skick.

- Jag har meddelat deras områdesansvariga att vi inte åker från Vörå skolcentrum förrän vi vet att vägarna är i farbart skick, så att vi ska kunna genomföra vårt jobb på ett säkert sätt.