Hoppa till huvudinnehåll

Beslutet från IOK: 169 ryssar får grönt ljus till OS

Ryssland jublar.
I OS-hockeyn är det ryska laget den stora guldfavoriten. Ryssland jublar. Bild: Matti Raivio/All Over Press Rysslands herrlandslag i ishockey

Nu står det klart hur många ryska idrottare som kommer att få tävla vid de olympiska spelen i februari. IOK har godkänt deltagande för 169 ryssar.

Det är den ryska olympiska kommittén som meddelar att 169 ryssar har fått grönt ljus. De kommer därmed att få tävla i Pyeongchang om några veckor.

En panel hos IOK har haft som uppgift att göra urvalet bland de ryska idrottarna. De utvalda anses vara rena nog för att tävla under neutral flagg.

Ryssarna kommer att tävla som olympiska aktiva från Ryssland, OAR. Anledningen är den statsstyrda dopningen som pågått i landet.

– En ansökan har godkänts. 169 idrottare. Tyvärr har flera ledande idrottare inte inkluderats på listan, säger den ryska olympiska kommitténs vicepresident Stanislav Pozdnjakov enligt TT.

Bland annat har 43 ryska olympier stängts av på livstid från OS. 42 av dem har fört ärendet vidare till idrottens skiljedomstol Cas.

Läs också