Hoppa till huvudinnehåll

Flera bussar i diket, lastbilstrafik står stilla – polisen varnar för extremt dåligt väglag i Österbotten

Buss i diket på Jeppovägen i Pensala.
Så här såg det ut på Jeppovägen i Pensala på torsdagsmorgonen där en buss körde i diket. Buss i diket på Jeppovägen i Pensala. Bild: Minna Ruotsala halt

Österbottens polis varnar alla i trafiken för att det är extra halt på vägarna idag. Det dåliga väglaget har redan orsakat utkörningar och köer runtom i Österbotten.

Det gäller framför allt mindre vägar, men även på huvudvägarna är väglaget dåligt. Lastbilstrafiken är stillastående på vissa platser. Nu gäller det att röra sig extra försiktigt i trafiken, hälsar polisen.

En busschaufför som hade det besvärligt under torsdagsmorgonen var Peter Norrgård som stod stilla med skolbussen i Maxmo.

- Just nu står vi stilla på vägen, det är blankis och vi väntar på en sandbil.

Ni kommer er alltså ingenstans?

- Nej, det finns inte en chans att kunna ta sig härifrån. Jag har en lastbil bakom mig som inte heller tar sig någonstans.

Svårt för den tyngre trafiken

Polisen rapporterar om åtminstone 16 trafikolyckor med tung trafik involverad i de österbottniska landskapen. Där bland annat en i Kronoby och en i Jakobstad.

Hittills verkar ingen ha skadats. På olycksplatserna pågår bärgningsarbete och på vissa ställen kan trafiken stå helt stilla eller så är enbart en fil öppen.

Trots att Norrgård valde en annan väg för att undvika problem blev det alltså stopp. Han kontaktade taxichaufförer för att plocka upp de barn som fanns där han inte kom fram och de sa att han inte ska komma dit med buss.

Någon dikeskörning i Maxmo hade Norrgård inte sett ännu strax före klockan nio på morgonen.

- Men en buss körde i diket här under morgonen längs Pensalavägen.

Norrgård passar på och riktar en känga till vinterunderhållet.

- Det här har de vetat om, det har kommit varningar om det här i flera dygn. Men tyvärr är det ingen som varit ut och sandat då skoltrafiken och annan trafik kommit igång. Frågan är varför.

Buss i diket.
En skolbuss körde i diket i Kalvholmen i Korsholm på torsdagsmorgonen. Buss i diket. Bild: Yle/Filip Stén Buss,Skolbuss,väglag

Janne Smeds som är yrkeschaufför och kör buss mellan Vasa och Karleby säger att han var glad åt det traditionella vintervädret under gårdagen, men under torsdagen blev det besvärligt före.

Före Smeds åkte ut på torsdagsmorgonen ringde han runt till sina kollegor för att kolla hurudant läget var.

- De chaufförer som kör längs stora vägar säger att vägen är bar, men det är ingen garanti för att stora vägar är bara i hela Österbotten.

- De som är ute på mindre vägar säger att den hårda ytan som varit på snön har gått sönder och har börjat bli vad vi på dialekt kallar "gåre".

Man sjunker alltså genom?

- Ja, bilen börjar flyta omkring. Far det åt ett håll så flyter bilen med.

"För lite för sent"

Gällande vägunderhållet den här vintern har Smeds mycket att säga men ändå inga problem med att sammanfatta det.

- Jag kan komprimera det till några ord, för lite och för sent. Jag förstår att vintern är vintern, men vägunderhållet baserar sig för mycket på statistik. Jag skulle gärna se en dialog med oss yrkeschaufförer.

Smeds tror att folk hunnit bli ovana med dylikt vägföre när det inte varit så här mycket snö på några år.

- Det finns de som blir kanske lite väl försiktiga och så finns det de som inte bryr sig och kör som om de skulle bo i Monaco.

Artikeln uppdaterad 25.1 11:53 med nya uppgifter om antal olyckor.

Läs också