Hoppa till huvudinnehåll

Hangöföretaget Levator ansöker om företagssanering

En man med en hjälm på huvudet. Han heter Petri Metsola.
Petri Metsola, vd för Levator. En man med en hjälm på huvudet. Han heter Petri Metsola. Bild: Yle/Robin Lindberg Hangö,levator 2013

Företaget Levator, som tillverkar kranar, vindkraftverk och andra tunga stålkonstruktioner på Koppnäsudden i Hangö, har den 24.1 ansökt om företagssanering av Egentliga Finlands tingsrätt.

Det uppger Petri Metsola, som är vd för Levator.

Företaget sysselsätter 56 personer och har 2 ägare.

Målet med företagssaneringen är att säkra företagets existensmöjlighet. På det sättet kan företaget också sköta sina skulder.

I ansökan till tingsrätten ingår betalningsförbud och skydd mot indrivning av fodringar.

I ett pressmeddelande från Levator säger Metsola att eftersom processen bara har kört igång så kan man inte informera mer om tidtabellen.

Ett första steg är att ansöka om företagssanering av tingsrätten, som beslutar om ansökan godkänns eller inte.

För tuff sanering

Det finns egentligen två orsaker till att Levator har hamnat i ekonomiska trångmål, uppger Metsola i pressmeddelandet.

För det första handlar det om lågkonjunkturen som började år 2009. Den ledde till att beställningar drogs in eller avbröts både när det gäller vindkraftsverk och kranar för hamnar.

Läget kulminerade år 2014 då Levator frivilligt ingick skuldsanering med sina största fordringsägare.

Det arrangemanget pågick i 30 månader och uppgick till två miljoner euro.

Tidtabellen för saneringsprogrammet var för tuff. Det förhindrade att en positiv buffert skulle ha uppstått i kassan, uppger Metsola i pressmeddelandet.

Akut

Den andra orsaken till de ekonomiska problemen ligger i att de beställningar som nu är aktuella har skjutits framåt med flera månader.

Det ledde hösten 2017 till betydande förluster då det, trots omfattande permitteringar, uppstod utgifter man inte kunde skjuta framåt tillräckligt effektivt.

Visioner om hur förbättra läget

I pressmeddelandet från Levator räknar vd Petri Metsola upp sex åtgärder med vilka man kunde få ekonomin på fötter igen.

Det handlar om att få tillräckligt med jobb, ha en effektivare kostnadsstruktur, följa med ekonomin bättre och helt enkelt komma ut ur skuldspiralen.

Dessutom måste man akta sig för prototypsprojekt. De utgör ekonomiska och tidtabellsmässiga fallgropar.

Som sista punkt uppger Metsola en möjlig fusion med företaget MS-Steel.

Utsikter

I pressmeddelandet uppger vd Petri Metsola att Levator i fjol, år 2017, utförde sitt historiskt sett mest framgångsrika projekt. Det handlade om komponenter för vindkraftsparker.

Han säger att det tydligt visar att Levator utmärkt klarar av projekt med krav på högt tekniskt kunnande och stora volymer.

Genom projektet har Levator blivit huvudsaklig leverantör för det danska företaget Bladt Industries.

Mycket tyder på att det i slutet av år 2018 och i början av år 2019 kommer att bli aktuellt med stora projekt. Då kommer det att behövas aktörer med kunskap inom området.

Metsola konstaterar också att det tydligt finns tecken på att marknaden för riktigt stora lyftkranar håller på att återhämta sig.

Hangötidningen var först med nyheten.

Artikeln uppdaterades 25.1.2018 klockan 18.39 med mera detaljerade uppgifter från ett pressmeddelande från företaget.

Läs också