Hoppa till huvudinnehåll

Man döms för gasattack mot asylsökande på Järnvägstorget – men får inget straff

de asylsökandes demonstration 10.3.
Gasattacken ägde rum då både asylsökande och Suomi Ensin demonstrerade på Järnvägstorget i Helsingfors 2017. de asylsökandes demonstration 10.3. Bild: Yle/Helena von Alfthan Järnvägstorget, Helsingfors stad,asylsökande,demonstration

En man dömdes på torsdagen i Helsingfors tingsrätt för att ha sprejat gas mot en asylsökande. Mannen får inget straff. Den asylsökande var åtalad för försök till misshandel, men frias.

Gasattacken på Järnvägstorget väckte mycket uppmärksamhet i mars 2017.

Enligt domen närmade sig en kvinna en asylsökande med en mobiltelefon som hon filmade med. Den asylsökande gjorde då ett utfall mot henne, varpå mannen som kvinnan var tillsammans med sprejade gas mot den asylsökande.

Den asylsökande bedömde att han var omkring två meter från kvinnan då mannen började spreja gas. Gasen gjorde att ögonen sved och svällde upp.

Bevisen stöder den asylsökandes berättelse

Enligt kvinnan, mannen som sprejade gas och ett annat vittne kom den asylsökande gående med armarna höjda mot kvinnan. Enligt tingsrätten är vittnesmålet inte tillförlitligt eftersom en videoinspelning från platsen visar att den asylsökande höll en plastkasse full med ölburkar i ena handen medan den andra armen var riktad mot kvinnan.

Enligt tingsrätten stöder bevisen i första hand den asylsökandes berättelse. Bevisen utesluter inte att han med sin hand försökt flytta på kvinnans mobiltelefon, som hon filmade med.

Därför frias han från åtalet om försök till misshandel.

Döms men straffas inte

Mannen som sprejade gas anser att han handlade i nödvärn. Eftersom rätten friade den asylsökande från misshandelsförsöket anser rätten att kvinnan inte utsattes för en attack.

Tingsrätten påpekar att mannen som sprejade gas inte kunnat veta den asylsökandes avsikter då han närmade sig kvinnan. Enligt rätten kunde mannen ha handlat annorlunda, men eftersom situationen såg så farlig ut kan man inte skäligen kräva en annan reaktion.

Mannen döms därför för misshandel som excess i nödvärn. Han får ändå inget straff. Åklagaren yrkade på minst 40 dagsböter.

Han ska ändå betala skadestånd på 200 euro till den asylsökande.

Både Suomi Ensin och asylsökande demonstrerade på torget

Innan gasattacken hindrades två asylsökande, varav den ena utsattes för attacken, från att använda toaletterna på Järnvägstorget.

Vid tidpunkten för händelsen demonstrerade både främlingsfientliga Suomi Ensin och asylsökande på Järnvägstorget. Demonstrationerna pågick från februari till juni 2017.

Domen har inte vunnit laga kraft.

Läs också