Hoppa till huvudinnehåll

Marcus Grönholm om bostadsmässan i Ingå: "Hoppsan - det är mycket ansvar"

Marcus Grönholm från Ingå.
Marcus Grönholm har i flera år funderat på hur området öster om köpcentret i Ingå kyrkby kunde utvecklas. Marcus Grönholm från Ingå. Bild: Marica Hildén / Yle Ingå,Västnyland,marcus grönholm

Hus i trä, caféer och restauranger. Det är Marcus Grönholms visioner för projektet Ingåstrand som ska vara klart för bostadsmässa 2022. Skridskoåkare och får måste då flytta på sig.

- Jag skulle inte behöva göra det här, men det skulle vara fint att få området snyggt.

Så motiverar den förre rallyvärldsmästaren Marcus Grönholm sitt projekt i Ingå kyrkby.

- Det här skulle gynna Ingå, så det bara blev så att nu gör vi det.

Det planeras nya hus intill småbåtshamnen i Ingå där det blir en bostadsmässa 2022.
Det här är en del av det område som Marcus Grönholm, Ingå kommun och andelslaget Finlands bostadsmässa planerar att ska bli bostadsområde i Ingå kyrkby. Området som ska planaras är cirka femton hektar och Ingåstrands areal drygt fem hektar. Det planeras nya hus intill småbåtshamnen i Ingå där det blir en bostadsmässa 2022. Bild: Marica Hildén / Yle Ingå,Västnyland,ingå småbåtshamn båtförvaring

Det är projektet Ingåstrand som Marcus Grönholm och hans nya företag Inkoon Keskustakehitys är upptagna med. Företaget har han grundat just för det här projektet.

Ingåstrand handlar om att utveckla området öster om köpcentret Strand. Grönholm äger köpcentret tillsammans med sin fru Teresa.

Avtalet är underskrivet

Inkoon Keskustakehitys, Ingå kommun och andelslaget Finlands bostadsmässa skrev i mitten av januari under ett avtal som gör Ingå till en pilotkommun för bostadsmässor på mindre orter.

Det här innebär att Finlands bostadsmässa utvidgar sin verksamhet.

Målet med den nya modellen är att hjälpa mindre kommuner att anpassa sig till den kraftiga strukturförändringen i Finland.

En arbetsgrupp med deltagare från andelslaget, kommunen och Inkoon Keskustakehitys ska tillsammans utveckla nya sätt för att göra en liten tätort till en bostadsort där många vill bo.

Om allt går bra har Ingå en bostadsmässa i kyrkbyn 2022.

Området börjar där båtägarna förvarar sina båtar på vintern och där i synnerhet båtfolket parkerar sina bilar på sommaren.

Där finns också insamlingskärl för olika sorters avfall.

Det planeras nya hus intill småbåtshamnen i Ingå där det blir en bostadsmässa 2022.
På vintern är det många båtar som förvaras i småbåtshamnen i Ingå kyrkby. På sommaren är det också många bilar parkerade här. Det planeras nya hus intill småbåtshamnen i Ingå där det blir en bostadsmässa 2022. Bild: Marica Hildén / Yle Ingå,Västnyland,ingå småbåtshamn

Sedan går man vidare mot isbanorna, men innan man kommer så långt så ser man två hagar på var sin sida om vägen. Där brukar får beta för att snygga upp omgivningen.

En bostadsmässa ska ordnas i Ingå 2022. Här syns en massa björkar och andra träd vid stranden i kyrkbyn.
Här betar får om sommaren, i dungarna mellan vinterns båtförvaringsplats och ishockeyrinkarna. En bostadsmässa ska ordnas i Ingå 2022. Här syns en massa björkar och andra träd vid stranden i kyrkbyn. Bild: Marica Hildén / Yle Ingå,Västnyland,ingåstrand

De två isbanorna med omklädningsstugan hör också till området som ska detaljplaneras. Så även en bit av skogen som skymtar bakom isbanorna.

Det planeras nya hus intill småbåtshamnen i Ingå där det blir en bostadsmässa 2022.
Här planeras ett nytt bostadsområde. Var åker Ingåborna skridskor efter det? Eller kan de göra det i bostadsområdet? Det planeras nya hus intill småbåtshamnen i Ingå där det blir en bostadsmässa 2022. Bild: Marica Hildén / Yle Ingå,Västnyland,rinken ingå

Strandlinjen hör också till det område som ska bli en bostadsmässa.

Det planeras nya hus intill småbåtshamnen i Ingå där det blir en bostadsmässa 2022.
Strandlinjen från båtförvaringsplatsen och förbi isbanorna. Det planeras nya hus intill småbåtshamnen i Ingå där det blir en bostadsmässa 2022. Bild: Marica Hildén / Yle Ingå,Västnyland,ingåstrand

De första idéerna började ta form 2013, men sedan gick allt på tomgång i några år innan Marcus Grönholm råkade få kontakt med Finlands bostadsmässa.

- Min fru hade tidigare pratat om att man borde få bostadsmässan till Ingå eller i närheten. Jag pratade med folk från bostadsmässan och de tänkte att varför inte. Vi borde förnya oss.

Bostadsmässa i Seinäjoki.
Huset var med på bostadsmässan i Seinäjoki 2016. År 2021 är det bostadsmässa i Lojo, men Marcus Grönholm ser inte Lojo som en konkurrent eftersom mässan i Ingå inte ordnas samma år. Bostadsmässa i Seinäjoki. Bild: Yle/Barbro Westerberg Seinäjoki,bostadsmässa

Andelslaget tände alltså på idén. Den årliga mässan ska ordnas som vanligt, men mässan i Ingå skulle kunna bli något annat.

- Vi vet ännu inte hur den ska se ut, men jag kan tänka mig att det är frågan om småhus och låga våningshus. Det skulle vara för dem som vill ha en andra bostad och för dem som inte orkar eller vill bo i småhus och som vill ha nära till servicen.

- Men allt kan ändra längs med vägen, det kan bli vad som helst.

Ingåstrand - så här kan det se ut

Detaljplaneringen av Ingåstrand ska inledas i år.

Planeringen ska göra det möjligt att integrera boende, kommersiella behov och faktorer som främjar dragkraft på marknadsvillkor, står det i den preliminära projektplan som Ingå kommunstyrelse godkände den 15 januari.

En röd stuga som är omklädningsstuga vid isbanorna i Ingå kyrkby.
Här planeras nya bostäder i Ingå kyrkby. En röd stuga som är omklädningsstuga vid isbanorna i Ingå kyrkby. Bild: Marica Hildén / Yle Ingå,Västnyland,rinken ingå

Tanken är att bygga cirka 10 000 våningskvadratmeter bostäder i fristående småhus och småvåningshus.

Köpcentret Strand planeras också att utvidgas med cirka 1 500 - 3 000 kvadratmeter. Målet är att utvidga serviceutbudet på området med dagligvaruhandel och annan närservice.

Ett varuhus i Ingå kyrkby som heter Strand.
Köpcentret Strand i Ingå. Ett varuhus i Ingå kyrkby som heter Strand. Bild: Marica Hildén / Yle Ingå,Västnyland,ingå strand

Projektets slutliga omfattning bestäms i projektplaneringen.

I planen utgår man från att Ingå får 140 nya invånare.

De 60 bostäderna i våningshusen uppskattas inrymma 90 nya skattebetalare och de 40 fristående småhusen 50 skattebetalare.

Projektets byggnadskostnader uppskattas preliminärt i planen till 37,5 miljoner euro.

I de här byggnadskostnaderna ingår projektets planerings- och byggnadsåtgärder, nödvändiga projektledningsuppgifter samt anslutningar och tillstånd.

I de preliminära byggnadskostnaderna ingår inga tomtkostnader eller planläggningsavgifter.

Visioner finns alltid

En arkitekttävling ska nu ordnas. Fem arkitektbyråer ska få ge sin syn på hur Ingåstrand skulle kunna se ut.

Marcus Grönholm kan inte ge klara svar på hur Ingåstrand kommer att se ut eftersom det inte ens är klart hur stor byggrätten blir, men det går alltid att visionera.

Det planeras bostadsmässa i Ingå och insamlingskärlen får flytta på sig då.
Här samlas olika sorters avfall in i Ingå kyrkby. Det planeras bostadsmässa i Ingå och insamlingskärlen får flytta på sig då. Bild: Marica Hildén / Yle Ingå,Västnyland,ingå småbåtshamn

Han ser framför sig olika bostadshus, restauranger och caféer.

- Jag fantiserar att det blir ett helt nytt område med en strand. Det blir ingen betongby, utan det ska vara en trevlig stil som passar in, så det måste nog vara i trä.

Det planeras nya hus intill småbåtshamnen i Ingå där det blir en bostadsmässa 2022.
Sommarfåren kan beta på var sin sida om vägen. I bakgrunden syns båtar som förvaras i kyrkbyn på vintern. Det planeras nya hus intill småbåtshamnen i Ingå där det blir en bostadsmässa 2022. Bild: Marica Hildén / Yle Ingå,Västnyland,ingåstrand

Grönholm vill att alla som bor på området ska ha utsikt över havet. Ingen ska behöva bo så att man bara ser innergården.

Blir stranden öppen för alla?

- Jag har inte funderat så långt.

En bostadsmässa ska ordnas i Ingå 2022. Här syns en massa björkar och andra träd vid stranden i kyrkbyn.
Strandlinjen skymtar bakom träden. En bostadsmässa ska ordnas i Ingå 2022. Här syns en massa björkar och andra träd vid stranden i kyrkbyn. Bild: Marica Hildén / Yle Ingå,Västnyland,ingåstrand

Parkeringen ett stort frågetecken

Båtförvaringen och insamlingskärlen ska i alla fall bort och parkeringen blir den största frågan, säger Grönholm.

Vad ska båtfolket göra med sina bilar då de ska ut till bryggorna och båtarna?

- Det vågar jag inte svara på. Det blir inte lätt att hitta en ny plats, men det måste finnas plats att köra till bryggan och lasta av det man ska ha med i båten. Men parkeringen får någon som är fiffigare ta hand om.

Det planeras nya hus intill småbåtshamnen i Ingå där det blir en bostadsmässa 2022.
Marcus Grönholm hoppas att Ingå kommun kan lösa parkeringsfrågan så att båtägarna kommer till bryggorna med sina båtar och sedan kan parkera någonstans innan de åker ut i skärgården. Det planeras nya hus intill småbåtshamnen i Ingå där det blir en bostadsmässa 2022. Bild: Marica Hildén / Yle Ingå,Västnyland,båtförvaring ingå

Sommarfåren får också flytta på sig. Grönholm funderar på om de kunde vara i skogen bakom ishockeyrinkarna.

- Vi bygger knappast där eftersom det är mjuk mark. Det blir så dyrt att ingen köper bostäder där.

Det planeras nya hus intill småbåtshamnen i Ingå där det blir en bostadsmässa 2022.
Sommarfåren kanske betar i skogen bakom isbanorna i fortsättningen. Det är för mjuk mark med tanke på att bygga bostäder, även om inget är omöjligt, säger Marcus Grönholm. Det planeras nya hus intill småbåtshamnen i Ingå där det blir en bostadsmässa 2022. Bild: Marica Hildén / Yle Ingå,Västnyland,rinken ingå

Det är också meningen att det ska byggas hus där isbanorna och omklädningsstugan finns i dag.

- Jag vågar inte säga hur det blir med banorna, det måste lösas.

Kan man ha isbanor på bostadsområdet?

- Det är möjligt. Vi får se vad som kommer fram i arkitekttävlingen. Man åker ju skridsko mitt i New York också.

En röd stuga som är omklädningsstuga vid isbanorna i Ingå kyrkby.
Omklädningsstugan och isbanorna får sannolikt flytta, men de som flyttar till det nya bostadsområdet har nära till servicen i Ingå kyrkby. En röd stuga som är omklädningsstuga vid isbanorna i Ingå kyrkby. Bild: Marica Hildén / Yle Ingå,Västnyland,ingå rink omklädningsstuga

Hur ska bostadsmässan ordnas år 2022? Är det meningen att området redan har nya invånare då det är öppet för allmänheten att ta sig en titt?

- Det ska vi fundera på i arbetsgruppen. Det blir i alla fall inte som de vanliga bostadsmässorna med 25 olika leverantörer som slår upp sina hus.

Skogen bakom isbanorna i Ingå där det knappast byggs hus på bostadsmässan i Ingå.
Det byggs knappast bostäder i skogen vid isbanorna. Skogen bakom isbanorna i Ingå där det knappast byggs hus på bostadsmässan i Ingå. Bild: Marica Hildén / Yle Ingå,Västnyland,bostadsmässa

Det är ägobostäder som byggs på området.

Får ägaren vara med och planera eller byggs bostäderna och så köper den som är intresserad?

- Det är en fråga jag har funderat på. Det är ännu inte klart.

Köpesumman inte heller klar

Marcus Grönholms företag ska köpa marken av Ingå kommun.

Datumet är inte fastslaget och inte köpesumman heller. Det senare klarnar när man till exempel vet hur stor byggrätten blir.

Det planeras nya hus intill småbåtshamnen i Ingå där det blir en bostadsmässa 2022.
Marcus Grönholm vill att alla som bor på området ska ha utsikt över vattnet. Det planeras nya hus intill småbåtshamnen i Ingå där det blir en bostadsmässa 2022. Bild: Marica Hildén / Yle Ingå,Västnyland,ingåstrand

Ingå kommun och Inkoon Keskustakehitys ska betala 200 000 euro fram till år 2022 till Finlands bostadsmässa.

- Bostadsmässan ville ha ett sådant avtal för att vi ska kunna marknadsföra oss i deras namn. De har en person som jobbar med projektet från deras sida.

Grönholm funderar på ekonomin

Det är Inkoon Keskustakehitys som bär det ekonomiska ansvaret för bostadsmässan. Det är en stor bit, konstaterar Grönholm.

- Det är kanske det som jag mest funderar på, att hoppsan, det är ganska mycket att ta ansvar för.

- Jag måste anlita människor som kan det här och så får jag hjälp av andelslaget med till exempel trafikarrangemangen. Det kommer förhoppningsvis mycket folk till mässan.

Byggstart 2020?

Projektet Ingåstrand har en sysselsättande effekt, men Grönholm anställer inte folk nu i början.

- Det blir arbetstillfällen sedan då det händer något. Det låter som om år 2022 är långt borta, men innan detaljplanen och alla avtal är gjorda så blir det bråttom.

Simon Eriksson och Ville Holmström bygger sommarstuga i Hitis skärgård
Det är bara fyra år tills bostadsområdet borde vara färdigt. Simon Eriksson och Ville Holmström bygger sommarstuga i Hitis skärgård Bild: Yle/Linus Hoffman ville holmström

Byggstarten borde ske senast år 2020 för att ro projektet i mål, säger Grönholm.

Sover du bra eller tänker du endast på bostadsmässan?

- Jag sover ganska bra, jag är van med litet stress. Men nog är det stort.

Stor finansiär behövs

Det är inte bara parkeringen som är den stora frågan i Ingåstrandprojektet. Finansieringen är också en stor bit.

- Jag måste få med någon större finansiär, ett byggbolag, som satsar samtidigt som de bygger. Jag kan inte säga några siffor förrän jag vet hur stort det blir, jag vågar inte ens räkna.

Varning för vägarbete.
Andelslaget Finlands bostadsmässa grundades 1966. Den första bostadsmässan hölls i Tusby 1970. Varning för vägarbete. Bild: Yle/Jonas Blomqvist varning för vägarbete

Det märks att finansieringen är en stor sak.

Grönholm återkommer till den flera gången och konstaterar att utan stora finansiärer så blir det inget.

- Jag hoppas att det inte blir några bakslag.