Hoppa till huvudinnehåll

Matintalo på guldjakt i JVM – följ löftet i Yles sändningar

Johanna Matintalo.
Johanna Matintalo är en av längdåkarna som har en biljett bokad till OS i februari. Johanna Matintalo. Bild: All Over Press Johanna Matintalo

Favoritdistansen på programmet – och chans att visa förbundskaptenen vad hon kan. Johanna Matintalo har klar medaljchans vid JVM på skidor som Yle sänder. ”Hon är aktuell för alla OS-distanser där man åker klassiskt”, säger Reijo Jylhä.

Förra helgen petades Johanna Matintalo vid världscupen i Planica. Hon var både arg och besviken efter laguttagningen till den klassiska milen – hennes bästa distans – som Krista Pärmäkoski tog hem.

– Att bli petad var en liten chock. Jag gick i praktiken miste om den sista och viktigaste chansen att visa upp mig med tanke på 30 kilometer i OS. Det känns bedrövligt, sa Matintalo då.

Ett par dagar senare fick Matintalo åtminstone en plats i OS-truppen. Och under den kommande veckan väntar viktiga tävlingar för att visa förbundskaptenen Reijo Jylhä att hon ska åka lopp i Pyeongchang i februari.

Junior-VM i Schweiz är 21-åringens chans att visa OS-form och samtidigt ta hem VM-guld. I fjol tävlade Matintalo också i U23-klassen och kammade hem ett JVM-silver i skiathlon.

Under JVM väntar en fristilssprint, tio kilometer klassiskt och skiathlon – tävlingar som sänds direkt på Arenan.

Aktuell för flera OS-distanser

Jylhä säger till Yle Urheilu att alla OS-distanser där klassisk åkning finns med är aktuella för löftet.

– Skiathlon, klassisk sprint och tremilen, listar Jylhä.

– Johanna har på så sätt ett bra läge att hon får chansen att åka de här sträckorna också i JVM. Jag litar på att vi därför kan sätta de bästa åkarna på startstrecket varje gång i OS.

Vid JVM deltar också en annan OS-uttagen längdåkare, Lauri Vuorinen. I herrarnas U23-klass finns även Minkens Juuso Haarala med.

Junior-VM på skidor pågår mellan den 28 januari och 3 februari. OS i Sydkorea startar den 9 februari.