Hoppa till huvudinnehåll

Närvårdare: Yrkesutbildningen gav bra vägkost inför arbetslivet

närvårdaren Sofia Sundqvist
närvårdaren Sofia Sundqvist Bild: Yle/Anna Kurtén närvårdare

Sofia Sundqvist har utbildat sig till närvårdare vid Yrkesakademin i Pedersöre och jobbar nu på serviceboendet Herberts Hus i Kronoby. Tack vare flera praktikperioder under studietiden visste hon vad jobbet gick ut på.

Arbetsuppgifterna på Herberts Hus går ut på att hjälpa äldre med vardagsbestyr.

- En del behöver lite hjälp med att klä på sig och en del med medicinerna eller med att göra frukost. Ibland är det sårvård och att mäta blodtryck och ge insulin.

Yrkesreform kan skrämma bort studerande

Yrkesutbildningen står inför stora utmaningar i år. Den nya lagen om yrkesutbildning ska omsättas i praktiken samtidigt som yrkesutbildningen har drabbats av stora nedskärningar.

Nu gäller det att värna om yrkesutbildningens goda rykte så att man inte skrämmer bort ungdomar, konstaterar man i en lägesrapport om den svenskspråkiga yrkesutbildningen som Kulturfonden har beställt.

Äldre person sitter i en rullstol som en vårdare skuffar fram.
Äldre person sitter i en rullstol som en vårdare skuffar fram. Bild: Mostphotos/ Arne Trautmann äldreomsorg,åldringar,äldre,rullstolar,vårdare,hemvårdare,närvårdare,sjukvård,social- och hälsovårdstjänster,hälsovård,sjukskötare,vård (omsorg),Åldrande,ålderdomshem,ålderdom,åldringsvård

I rapporten som publicerades på torsdagen sägs det att frågeställningar kring yrkesutbildningsreformen kan påverka ungdomars intresse att söka sig till yrkesutbildning.

Därför är det viktigt att man också lyfter fram de positiva sidorna av yrkesutbildningen, sägs det.

Vann VM i yrkesskicklighet

Sofia Sundqvist tycker att utbildningen vid Yrkesakademin var mycket lyckad och att lärarna gav "det lilla extra" i sin undervisning.

Bilden föreställer yrkeskademins logo.
Bilden föreställer yrkeskademins logo. Bild: Yle/Roger Källman yrkesakademin

För Sundqvists del gick utbildningen så bra att hon till och med kan titulera sig världens bästa närvårdare. Ifjol vann hon nämligen världsmästerskapen i yrkesskicklighet som gick av stapeln i Förenade Arabemiraten.

Samarbete med arbetslivet betonas

I den nya lagen om yrkesutbildning betonas samarbetet med arbetslivet. I närvårdarstudierna har praktikperioderna varit till stor nytta och förberett studerandena för arbetslivet.

- När man gjort praktik på många olika ställen har man lättare att anpassa sig till olika arbetsplatser, tycker Sofia Sundqvist.

Inlärning i arbete leder också i många fall till ett jobb och så var det också för Sundqvist.

- Jag var här på praktik i januari ifjol och med lite avbrott för studier har jag stannat här sedan dess. Det finns bra möjligheter att få jobb.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten