Hoppa till huvudinnehåll

Sipilä till JHL: Inga statliga kompensationer för minskad semesterpeng

Statsminister Juha Sipilä gör entre vid presskonferens
Statsminister Juha Sipilä gör entre vid presskonferens Juha Sipilä

Regeringen kommer inte att kompensera de kommunanställda för bortfallet av semesterpenningen med statliga medel.

Det meddelade statsminister Juha Sipilä (C) då han träffade kommunsektorns löntagarförbund för att diskutera arbetsmarknadsläget i förmiddags.

Sipiläs besked till Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL var att de kommunsanställda inte kan räkna med någon som helst kompensation för de semesterpenningar de tvingats avstå från i och med regeringens konkurrenskraftsavtal.

Avtalet innebär att 30 procent av de offentligt anställdas semesterpenning skärs ner under åren 2017-2019.

"Sipilä visade ingen god vilja"

Förbunden hade önskat statens hjälp i arbetsmarknadsförhandlingarna genom finansiellt stöd till kommunerna så att dessa kunde kompensera bortfallet av semesterpengarna till de anställda.

Kompensationerna hade uppgått till cirka 300 miljoner euro per år.

- Vi förde en bra diskussion, men Sipilä visade ingen god vilja i förhållande till den offentliga sektorn, säger JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine.

Enligt JHL var statsministerns budskap i förhandlingarna att regeringen inte vill blanda sig i arbetsmarknadsförhandlingar.

Löntagarnorganisationerna anser att den pågående starka uppgången i ekonomin skulle möjliggöra en kompensation till den offentliga sektorns anställda, men kommunernas medel räcker inte till.

Merparten av JHL:s tjänste- och arbetskollektivavtal löper ut i slutet av januari 2018.