Hoppa till huvudinnehåll

"Småbåtsavgift i Hangö leder till illvilja och avundsjuka"

Båtar uppdragna på en strand.
Det kostar 30 euro att ha sin båt på stranden i bland annat Kapellhamnen i Hangö. Båtar uppdragna på en strand. Bild: Yle/Minna Almark Hangö,Västnyland,båtar,stränder,kapellhamnen

Avgiften för småbåtar på Hangös stränder kostar mer än vad den ger. Det anser 18 fullmäktigeledamöter som vill att Hangö omedelbart slopar avgiften.

Det var Yrjö Sahlstedts (SFP) fullmäktigemotion från år 2014 som ledde till att Hangö stad införde avgiften på 30 euro år 2016. Sahlstedt ansåg att det behövdes tydligare regler.

Avgiften har lett till missnöje bland Hangöborna. Nu vill fullmäktigeledamoten Tom Rönnblad (SDP) i en ny motion få ett slut på avgifterna. Tillsammans med 17 andra fullmäktigeledamöter vädjar han om att staden ska slopa avgiften.

Porträttbild på Tom Rönnblad.
Tom Rönnblad Porträttbild på Tom Rönnblad. Bild: Yle/ Christoffer Westerlund Hangö,stadsfullmäktige,Västnyland,Kommunalvalet 2017,Kommunalval,politiker,tom rönnblad

Rönnblad anser att avgiften kostar mer än vad den ger. Enligt hans beräkningar fick staden in 4 550 euro år 2017 samtidigt som systemet kostade staden cirka 4 000 euro.

I beräkningarna ingår inte avgifterna för den administrativa personalen. Staden har inte haft resurser att ordna reserverade platser för småbåtsägarna.

Orättvist för lokalbefolkningen

Tom Rönnblad skriver att det i praktiken är Hangöborna som betalar för att ha sina båtar på stränderna eftersom det inte finns resurser till att övervaka stränderna året runt.

- Eftersom ingen övervakar stränderna till exempel juni till augusti så är det då i praktiken fritt fram att ha båten på stranden utan följder.

En övergiven, gammal båt i skogen.
Det ligger också övergivna båtar på Hangös stränder. En övergiven, gammal båt i skogen. Bild: Yle/Minna Almark Hangö,båtar,Nedskräpning,Västnyland,båtvrak

Det här skapar en orättvisa gentemot lokalbefolkningen. Rönnblad skriver att har det lett till polisanmälningar, skadade båtar, ilvilja och avundsjuka.

- Inte minst belastar det den redan nedskurna och belastade personalen på tekniska verket.

Artikeln korrigerades 25.1 klockan 9.03. Tidigare stod det att elva fullmäktigeledamöter hade undertecknat motionen. Den korrekta siffran är 18.

Läs mera:

Videon är inte längre tillgänglig

Varje roddbåt på Hangös stränder ska registeras - Hangöbor missnöjda

En del Hangöbor är upprörda över att staden inte längre låter alla småbåtsägare använda stadens stränder gratis. Det är onödig byråkrati, säger kritikerna. Enligt staden behövs klarare regler.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland