Hoppa till huvudinnehåll

Stadscyklarna kostar mera - men säsongen blir längre och området större

En lång rad av stadens gula lånecyklar i en ställning vid Senatstorget.
Snart är det inte bara Helsingfors som har stadscyklar - det här ska bli en vanlig syn också i Esbo. En lång rad av stadens gula lånecyklar i en ställning vid Senatstorget. Bild: Marianne Sundholm / Yle lånecyklar,Helsingfors,Senatstorget,citycyklar

I Helsingfors rullar stadscyklarna ut redan i april. Säsongkortet blir dyrare, och Esbo och Helsingfors får ett gemensamt system för stadscyklar.

Säsongsavgiften för stadscyklarna kommer att stiga från 25 till 30 euro. De övriga avgifterna kommer att förbli som tidigare. Också betalningssättet förlir detsamma.

Esbo får också stadscyklar och systemen ska integreras med varandra. Användarna kan betala en avgift och cykla i både Esbo och Helsingfors. Det går att ta en stadscykel från Esbo till Helsingfors eller tvärtom.

Helsingfors får stadscyklar redan i april

I Helsingfors ska säsongen för stadscyklar inledas redan i april. Ett exakt datum har inte valts, när i april stadscyklarna rullas fram beror på vädret.

Stadscykelsäsongen startar den 2 maj i Esbo. Esbo får 70 stationer för stadscyklarna. De placeras nära metron, stadscyklarna ska fungera som matartrafik.

I Esbo gjordes år 2017 ett försök med 10 cykelstationer och 100 cyklar. De kommer nu att flytta till Helsingfors, som alltså får 10 stationer och 100 cyklar till.

Artikeln uppdaterad 25.1.2018 klockan 13.06 med informationen om att Esbo-stationerna flyttar till Helsingfors.

Läs mera:

Stadscyklarna i Esbo ser ut att bli ett lyckat försök - "Många önskar flera stationer att cykla till"

I rasande fart cyklar Esboborna omkring på de nya stadscyklar som tagits i bruk denhär sommaren. En del cykelställningar gapar tomma och i Mattby och Olars där cykelstationerna finns, är cyklisterna redan en del av vardagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen