Hoppa till huvudinnehåll

Vägdirektör: Hela maskinparken ute på onsdag men sanden regnade bort

Direktör Anders Östergård konstaterar att pengarna inte räcker till för att upprätthålla vägnätet.
Vägdirektör Anders Östergård Direktör Anders Östergård konstaterar att pengarna inte räcker till för att upprätthålla vägnätet. Bild: Yle/Roger Källman Närings-, trafik- och miljöcentralen (ntm),vägdistrikt

Vägunderhållet under nu rådande väderförhållanden är en kamp, inte bara mot elementen utan också mot klockan. Vägdirektör Anders Östergård säger att nya rutiner och metoder måste tas i bruk för att säkra trafiksäkerheten.

Vägunderhållet utsattes för hård kritik på torsdagsmorgonen. Nattens blidväder och underkylda regn gjorde många vägar glashala och på många ställen direkt ofarbara.

Flera bussar gled i diket från de hala vägarna och yrkeschaufförerna undrar med rätta var sandbilarna dröjer.

I Korsholm gled en skolbuss i diket i Kalvholmen på morgonen. Det var vinden som tog tag i bussen och förde den mot diket.

Vägytan bestod av blankpolerad is - och vägen sandades först vid 10.30-tiden på förmiddagen, ett par timmar efter dikeskörningen.

Skolbussen åkte i diket i Kalvholmen i Korsholm.
Skolbussen åkte i diket i Kalvholmen i Korsholm Skolbussen åkte i diket i Kalvholmen i Korsholm. Bild: Yle/Jukka Tyni halt,väglag,Österbotten,kalvholm

Väderomslaget inte oväntat

- Vi har fått enormt mycket feedback på vägunderhållet den här vintern, säger Anders Östergård, direktör för trafik och infrastruktur vid Närings- trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten.

Väderomslaget kom inte oväntat, väderprognosen hade helt rätt.

Varför sandades inte vägarna tidigare?

- På onsdag kväll var hela maskinparken ute och plogade bort snön som föll tidigare på dagen. Därefter började man genast salta och sanda, säger Östergård.

Regnet gör ändå det hela mycket svårare.

- Regnet sköljer bort saltet och sanden, men eftersom vägkroppen är kall efter en lång köldperiod fryser regnet på vägbanan och blixthalkan är ett faktum, säger Östergård.

”Tredje vintern i rad med onormalt väder”

Anders Östergård säger att man nog kan hålla vägarna i skick vid normalt vinterväder.

- Det här är tredje vintern i rad med onormalt väder.

Enligt Östergård arbetar man på Trafikverket redan med att utveckla nya metoder och rutiner för vägunderhållet, för att svara mot dagens behov och väder.

Det kräver en större maskinpark och kortare åtgärdstider. Det i sin tur kräver mera pengar.

- Men budskapet har nog gått fram, säger Östergård.