Hoppa till huvudinnehåll

Vd:n Lauri Kivinen lämnar Yle: "Jag har försökt arbeta för att svenskan är inbyggd i allt vi gör"

Ylen toimitusjohtaja Ison Pajan auditoriossa
Ylen toimitusjohtaja Ison Pajan auditoriossa Bild: Linda Haglund, Yle rundradiobolag,Lauri Kivinen

Det är nu rätt tid att byta jobb, både för bolaget och för mig, säger Yles verkställande direktör Lauri Kivinen. Han lämnar rundradiobolaget efter åtta år.

Lauri Kivinen slutar på sin post under år 2018. Yles styrelse har redan börjat arbetet med att rekrytera en ny verkställande direktör.

Lauri Kivinen har lett Yle sedan år 2010 och han säger att det nu är dags för en ny vd att ta över.

- Det är rätt tidpunkt från bolagets synvinkel eftersom vi är i ett stabilt läge och det är rätt tidpunkt också från min synpunkt. En åtta år lång period är lämplig för att ha möjligheten att påverka utvecklingen, men jag vill också lämna bolaget innan perioden blir för lång.

Kivinen ska i framtiden jobba inom den privata sektorn, men mera än det vill Kivinen inte avslöja i det här skedet.

Viktigt med innehåll på svenska

Kivinen säger att Svenska Yle spelar en viktig roll för att ge finländarna medieinnehåll på svenska. Samtidigt vill han att svenskan ska synas och höras också för dem som finns utanför ankdammen.

- Det har skett en förändring i Svenska Yles roll. Jag har försökt arbeta för att svenskan är inbyggd i allt vi gör.

Yle satsar mera på tvåspråkigt innehåll. Det betyder till exempel att de som tittade på självständighetsbalen fick höra både svenska och finska i samma sändning i stället för att som förr sända skilda sändningar på svenska och finska.

Det svenska språkets närvaro är viktig

De tvåspråkiga programmen ökar och det är en medveten strategi, säger Kivinen.

- Det svenska språkets närvaro är viktig, så att de av oss som är finskspråkiga är medvetna om att det finns en stor och rik minoritet som är närvarande också i offentligheten.

Världen och Yle ser annorlunda ut nu

Det har skett stora skiftningar under Lauri Kivinens tid som vd.

- Omgivningen har förändrats väldigt mycket, men också Yle och Yles roll har förändrats. Från journalistikens synvinkel är omgivningen idag en helt annan än för tio eller åtta år sedan.

Var och en av oss har svårigheter att överväga vad vi kan lita på

Kivinen konstaterar att Yle har en viktig roll som public servicebolag att förmedla pålitlig information. Trots att det idag är lätt att få information från många källor är det inte säkert att man kan lita på sanningshalten.

- Var och en av oss har svårigheter att överväga vad vi kan lita på, vi är till och med tvungna att ifrågasätta vad stormaktspolitikerna säger. Det är ju något nytt.

Också den tekniska utvecklingen har varit snabb i mediebranschen och webben blir allt viktigare som utgivningskanal.

Medievanorna förändras och speciellt den yngre publiken har vant sig vid att titta och lyssna på sina favoritprogram och läsa nyheter på webben.

- Tekniskt sett är övergången från broadcasting, alltså tv- och radiosändingarna till Yle Arenan och webben i en bra fas. Vårt ansvar är ju naturligtvis att försäkra att förändringen inte är för snabb för att alla finländare ska kunna hänga med.

Styrelsen söker ny vd

Yles styrelseordförande Thomas Wilhelmsson säger i ett pressmeddelande att rekryteringen av Kivinens efterträdare inleds omedelbart. Wilhelmsson berömmer också Kivinen för väl utfört arbete.

Lauri Kivinen har på ett anmärkningsvärt sätt medverkat till att Yle enligt EBU:s bedömning hör till de främsta public service mediebolagen i Europa i sitt sätt att svara på de utmaningar som digitaliseringen för med sig. Jag vill å de varmaste tacka Lauri Kivinen för hans imponerande arbete, säger Wilhelmsson i pressmeddelandet.