Hoppa till huvudinnehåll

Även Arkivuo kastar in landslagshandduken – "Det var inget lätt beslut"

Kari Arkivuo i landslagsfärgerna i augusti 2017.
Kari Arkivuo i landslagsfärgerna i augusti 2017. Kari Arkivuo i landslagsfärgerna i augusti 2017. Bild: Jarno Kuusinen/All Over Press Kari Arkivuo

Kari Arkivuo har gjort sitt i herrarnas fotbollslandslag. 34-åringen som har dragits med skadeproblem meddelar att han nu vill fokusera på klubblaget och familjelivet. Arkivuo menar att det finns goda ersättare. I förra kvalet kom Juha Pirinen och Albin Granlund in på backplats och gjorde väl ifrån sig, konstaterade högerbacken.

– Beslutet växte fram förra året. Den huvudsakliga orsaken är skadeproblemen, sade Arkivuo i en intervju på Bollförbundets webbplats.

34-åringen som är fotbollsfostrad i Lahtis har sedan sommaren 2010 representerat Göteborgsklubben Häcken.

– Förhoppningsvis kan jag nu fokusera på klubblaget och därutöver få tid över för familjen.

– Det var inget lätt beslut. På ett sätt är det vemodigt, det har varit fint att få spela i landslaget. Nu kändes det som att tiden var mogen att sluta, sade högerbacken.

Var med i Gijon

Arkivuos starkaste matchminne är miraklet i Gijon. I mars 2013 fick Finland oavgjort borta mot Spanien i VM-kvalet.

– Det var ett stort resultat.

Som den enskilt största besvikelsen lyfter Arkivuo fram bortamatchen mot Island i det nyss avslutade VM-kvalet. Island vände och vann med 3–2.

Generationsväxling i landslaget

Arkivuo är den tredje spelaren som efter VM-kvalet meddelat att han har gjort sitt i landslaget. Sedan tidigare har Niklas Moisander och Perparim Hetemaj gett samma besked.

Yle Sportens Mikael Oivo spekulerade på torsdagen i att Albin Granlund i Arkivuos frånvaro skulle vara en stark högerbackskandidat i förbundskapten Markku Kanervas papper.

Även Arkivuo nämner Granlund.

– I förra kvalet kom Juha Pirinen och Albin Granlund in på backplats och gjorde väl ifrån sig.

Arkivuo debuterade i landslaget i november 2005 och i landslagströjan blev det totalt 56 matcher och ett mål.

Läs mera:

Oivo: Landslaget klarar sig utan Hetemaj och Moisander – inte med en bänknötande Pohjanpalo

Chefstränaren Markku Kanervas oro är befogad. Om Finlands bästa spelare inte får spela i sina klubblag kvittar det vilka landslaget möter i Nations League på hösten.