Hoppa till huvudinnehåll

Federer fortsätter skriva historia – men nu kan han också bli alla tiders förlorare

Roger Federer.
Roger Federer toppar många rekordlistor. Roger Federer. Bild: AAPIMAGE Roger Federer,tennis

Den levande legenden Roger Federer skriver numera tennishistoria så gott som varje gång han plockar upp racketen. På söndagen kan han vinna sin 20:e Grand Slam-titel, men han kan också bli den förlorande finalisten för 11:e gången.

Federer är den genom tiderna mest framgångsrika herrsingelspelaren i tennis. Då man talar om den bästa genom tiderna är det mängden Grand Slam-titlar som brukar vara den viktigaste mätaren.

Den store schweizaren har nu 19 segrar, Rafael Nadal har 16 och Pete Sampras har 14. På söndagen spelar Federer om sitt 20:e Grand Slam-mästerskap, vilket så klart skulle innebär ännu ett rekord på den listan.

Men det finns också en risk att han tangerar Ivan Lendls mindre smickrande rekord på 11 förlorade Grand Slam-finaler.

Lendl har ett negativt finalsaldo

Federer kommer att spela i redan sin 30:e final och bland dem ryms även förluster - 10 stycken. Merparten har kommit mot Nadal som har slagit Federer i 6 av deras 9 Grand Slam-finalmöten.

Lendl spelade under sin karriär i totalt 19 GS-singelfinaler av vilka han vann 8 och förlorade 11. Det största hindret för Lendl var Boris Becker som slog honom i duons alla tre Grand Slam-finalmöten.

Lendl är de facto den enda av de verkligt framgångsrika herrspelarna som har ett negativt saldo i finaler. Till exempel Novak Djokovic låg en tid på minussidan vad gäller Grand Slam-finalframgång men hans nuvarande saldo är 12–9.

Ifall Federer slår Cilic i söndagens final kommer han vid sidan av totalt 20 GS-titlar också att gå upp till 6 mästerskap i Australien. I så fall skulle han tangera Djokovics och Roy Emersons rekord.

Ett tangerat rekord skulle det också bli ifall han skulle slå Cilic utan att förlora ett set. Det skulle innebära att Federer för tredje gången i karriären vinner en Grand Slam-turneringen med fläckfritt setsaldo.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport