Hoppa till huvudinnehåll

Förslag i Jakobstad: Språkbadsskolan placeras på BI-tomten

BI fastighetstomten kan bli den nya platsen för Språkbadsskolan i Jakobstad
Tomten där barnträdgårdslärarutbildningen tidigare huserade kan bli plats för språkbadsskola. BI fastighetstomten kan bli den nya platsen för Språkbadsskolan i Jakobstad Bild: Yle/ Luzilla Backa Jakobstad,barnträdgårdslärarutbildningen

Den nya språkbadsskola som skall byggas i Jakobstad kan komma att placeras på den tomt där barnträdgårdslärarutbildningen tidigare fanns. Det är stadsdirektör Kristina Stenmans förslag till stadsstyrelsen som har möte på måndag.

Samma tomt har tidigare diskvalificerats för placering av ett nytt stordagis i Jakobstad som också är aktuellt. Anledningen är att tomten ännu under tidigt 60-tal var stadens avstjälpningsplats.

Lärarna är eniga mot placeringen

Det andra alternativet till placering av Språkbadsskolan är Pursisalmi skolas tomt. Skolan är utdömd och skall rivas och det är den tomt lärarna räknat med som placeringsalternativ.

- Vi är glada över att få en ny skola men vi är oroliga över placeringen, nu kan man tydligen tänka sig att bygga på samma tomt där man inte ville bygga ett daghem, säger rektor Kristiina Hellstrand.

Det är inte bara hälsoaspekten som bekymrar rektor Kristiina Hellstrand. Hon anser att det blir en alltför stor slagsida av skolor i de västra stadsdelarna om det här förslaget förverkligas och det finns också andra aspekter.

- Det är tidsaspekten, tomten måste i vilket fall som helst saneras och det kommer att fördröja bygget. Skolan verkar nu i tillfälliga utrymmen, vi har ingen matsal, ingen jumppasal och vi äter på engångstallrikar.

Läs också