Hoppa till huvudinnehåll

Karlebybo kan komma undan med svartbygge

Ägaren har överskridit byggrätten med 140 kvadratmeter.
Ägaren har överskridit byggrätten med 140 kvadratmeter. Ägaren har överskridit byggrätten med 140 kvadratmeter. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist roukala

En affärsman i Karleby kan slippa största delen av de böter som staden har hotat honom med. Hans svartbygge kan plötsligt bli lagligt eftersom staden har ändrat byggrätten för Brudskär där bygget finns.

Det handlar om ett svartbygge som staden i snart 10 år har velat få bort. Huset slutgranskades 2008. Då var det inte ens hälften så stort som ett år senare.

Byggrätten har överskridits med 140 kvadratmeter och till exempel garage och bastu har byggts utan lov.

Affärsmannen som äger huset har dömts till 20 000 euro i böter. Den summan är han tvungen att betala.

Men ett löpande vite på 60 000 euro och utöver det 10 000 euro per månad som svartbygget står kvar kan mannen alltså slippa.

Ny plan ändrar allt

Bakgrunden är att en ny plan för Brudskär har fastställts nu i januari. Området är inte längre reserverat för fritidsbostäder utan nu tillåts större byggnader.

- Så nu har han möjlighet att söka om byggnadslov för ändringarna han har gjort. Jag kan inte på rak arm säga om han får lov för alla ändringar, men det finns en möjlighet att han får det, säger ledande byggnadsinspektör Rolf Fredlund.

Byggnads- och miljönämnden i Karleby beslöt redan i april 2015 om böter för mannen. Men för att den större summan ska kunna utkrävas av mannen måste nämnden ännu döma honom att betala den.

Och ett sådant beslut blir knappast av om mannen nu söker nytt byggnadslov.

- Får han ett byggnadslov som vinner laga kraft stoppar vi processen med löpande vite, säger Fredlund.

Staten tar pengarna

Hans Snellman (SFP) i byggnads- och miljönämnden vill inte ta ställning till om det är rätt eller fel att mannen kan slippa de större böterna.

- Omständigheterna har gjort att det blev så här. Men 20 000 euro måste han i alla fall betala.

Fredlund säger att det inte är Karleby stads sak att döma någon. Något intresse av att döma ut böterna bara för att statuera exempel verkar inte heller finnas.

- Vi är inga poliser. Vi ålägger vite bara för att folk ska tro att de måste lyda. Men vi har ingen nytta av böterna, staten far ändå iväg med alla pengar, säger Fredlund.

Fredlund väntar ändå på upplösningen av långköraren.

- Det blir spännande att se hur blir. Jag väntar på han ska ta kontakt.

https://svenska.yle.fi/artikel/2015/04/17/husagare-botar-60-000-olovligt-bygge

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten