Hoppa till huvudinnehåll

Nya regeringsförhandlingar kör i gång i Tyskland - utgången helt oviss

Tyska SPD-ledare Andrea Nahles och Martin Schulz
Andrea Nahles och Martin Schulz Tyska SPD-ledare Andrea Nahles och Martin Schulz Bild: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH Martin Schulz,Andrea Nahles,Socialdemokraterna (SPD)

I Tyskland ska kristdemokrater och socialdemokrater i dag inleda de egentliga regeringsförhandlingarna. På den socialdemokratiska sidan gör vissa ändå sitt yttersta för att förhandlingarna inte ska leda till ett regeringssamarbete.

– Vi kommer att förhandla tills det gnisslar på den andra sidan och vi kommer att försöka få ut så mycket som möjligt av samarbetet med kristdemokraterna, lovade den socialdemokratiska arbetsministern Andrea Nahles vid veckoslutets partimöte i Bonn.

Bland annat med det här löftet var det till slut möjligt att få majoriteten av delegaterna bakom beslutet att inleda egentliga regeringsförhandlingar med Angela Merkels kristdemokrater.

De har ändå visat sig mycket motvilliga till att på nytt förhandla om saker som man redan har enats om i de förda sonderingarna.

För SPD-ledningen är det ändå mer än viktigt att visa upp konkreta resultat, då det partiinterna upproret mot ett möjligt samarbete med Merkel går vidare.

Många nya medlemmar

Socialdemokraternas ungdomsorganisation Jusos har nämligen efter den förlorade omröstningen i söndags uppmanat folk att gå med i partiet uttryckligen för att sätta stopp för regeringsplanerna.

Det här kan man göra i samband med den medlemsomröstning som SPD kommer att hålla om det tänkta regeringsprogrammet.

Inom de första dagarna efter partimötet har SPD fått över 1 500 medlemsansökningar.

Från partiledningen ställer man sig kritisk till kampanjen, då man utgår från att det bland de nya medlemmarna kan finnas en hel del personer som endast är ute efter att skada partiet.

Sannolikt kommer man därför att slå fast ett datum för när man måste ha blivit medlem för att få delta i omröstningen.

När regeringsförhandlingarna i dag inleds är det alltså med stor oenighet bland socialdemokraterna och det är allt annat än självklart att förhandlingarna slutar i en ny regering.

Artikeln har uppdaterats. Rubriken ändrades 26.1.2016 klockan 7.12 från "Nya partimedlemmar ska stoppa tysk regering! till "Nya regeringsförhandlingar kör i gång i Tyskland - utgången helt oviss".