Hoppa till huvudinnehåll

Oscarsvinnaren Casey Affleck deltar inte i Oscarsgalan - trakasserianklagelser i bakgrunden

Närbild av skådespelaren Casey Affleck
Närbild av skådespelaren Casey Affleck Bild: EPA/MARTIN DIVISEK Casey Affleck,skådespelare

Fjolårets manliga Oscarsvinnare Casey Affleck kommer inte att delta i årets Oscarsgala, på grund anklagelser om att han har gjort sig skyldig till sexuella trakasserier.

Fjolårets manliga huvudrollsvinnare brukar traditionsenligt presentera den kvinnliga huvudrollsvinnaren i Oscarsgalan, men så sker alltså inte i år.

Affleck har meddelat att han inte vill dra bort uppmärksamheten från de kvinnliga skådespelarna och att han inte kan delta på grund av den uppmärksammade #metoo-rörelsen.

Två rättsprocesser 2010

Två kvinnor stämde Affleck för sexuella trakasserier i anslutning till att filmen I’m Still Here spelades in år 2010.

Den ena kvinnan sade bland annat att Affleck uppmanade en man i besättningen att blotta sig för henne och att han rutinmässig kallade kvinnor för kossor.

Den andra kvinnan uppgav att hon vaknade i sitt rum på natten med Affleck liggande i sängen med henne. Hon sade att han smekte henne över ryggen och luktade alkohol. Hon sade att Affleck lämnade rummet efter att hon upprepade gånger sagt till honom att göra det.

Tvisterna löstes genom att Affleck betalade kompensationer till offren, men summorna eller andra detaljer har inte avslöjats. Affleck själv hävdar att han inte gjorde något opassande.

Casey Affleck med sin Oscarssatyett år 2017.
Affleck med sin Oscarsstatyett 2017 Casey Affleck med sin Oscarssatyett år 2017. Bild: EPA/PAUL BUCK Casey Affleck,Oscars,oscarsstatyett

Kontroversen kom upp redan i fjol innan Affleck fick sin Oscar för bästa manliga huvudroll i konkurrens med sådana stjärnor som Denzel Washington och Ryan Gosling.

Oscarsarrangörerna verkar i alla fall nöjda:

- Vi uppskattar beslutet, låt oss nu koncentrera oss på vad som har uppnåtts inom branschen och låt oss genomföra en bra show, sade en talesman för arrangörerna i ett uttalande.

Oscarsgalan hålls i år den 4 mars.

Källor: AP, Hollywood Reporter, Vox

Läs mera:

Nomineringarna för Oscars 2018 klara - The Shape of Water jagar 13 statyetter

Guillermo Del Toros fantasyfilm The Shape of Water fick hela 13 nomineringar.

Läs mera:

Filmrecension: Manchester by the Sea – Afflecks brännande gestaltning av ett förfruset hjärta

Med bara några dagar kvar till Oscarsgalan spekuleras det vilt i Casey Afflecks möjligheter att vinna en statyett för sin insats i Manchester by the Sea. Frågan är väl om något annat är möjligt - så bra är han.