Hoppa till huvudinnehåll

Partiordförandena betonade försoning och fördömde politiskt våld under minnesstunden för inbördeskriget

Partiledarna står på rad under minnsesstund för inbördeskriget.
Partiledarna står på rad under minnsesstund för inbördeskriget. Bild: Lehtikuva Minnesstund,Finska inbördeskriget 1918,Partiordförande,Juha Sipilä,Petteri Orpo,Antti Rinne,Jussi Halla-aho,Sampo Terho,Touko Aalto,Li Andersson,partiordföranden

Partiordförandena höll ett gemensamt tal under minnesstunden som hölls i riksdagen med anledning av att det i år gått hundra år sedan det finska inbördeskriget utkämpades.

Statsminister Juha Sipilä som också är Centerns partiordförande inledde talet med att konstatera att det för hundra år sedan i Finland bröt ut ett inbördeskrig som orsakade stort lidande.

Därefter framförde varje partiordförande i tur och ordning varsin del av talet.

Vi fördömer politiskt våld i alla former. Inget ändamål rättfärdigar våld inom politiken― Li Andersson

Orsaken till att det partiledarna ville hålla ett gemensamt anförande var att de ville betona försoning, demokrati, samhällelig jämställdhet och enhet.

– De skapar grunden på vilken vårt Finland är byggt, sade Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo.

Talet innehöll också ett fördömande av politiskt våld.

– Vi fördömer politiskt våld i alla former. Inget ändamål rättfärdigar våld inom politiken, sade Vänsterförbundets ordförande Li Andersson.

Det är vårt allas gemensamma ansvar att försäkra att finländarna aldrig igen måste uppleva förödande hat och skräcken av ett inbördeskrig― Sari Essayah

Partiledarna uppmärksammade att mångfalden av politiska synpunkter och rätten att uttrycka sin åsikt hör till den finländska demokratin.

– Det är vårt allas gemensamma ansvar att försäkra att finländarna aldrig igen måste uppleva förödande hat och skräcken av ett inbördeskrig, sade Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah som avslutande ord.

Efter talet hölls en tyst minut.

Viktigt att lyfta upp Finlands långa resa

Att Finland har gjort en lång resa de senaste hundra åren är något som flera av de som deltog i minnesstunden lyfte upp. Den här resan kan fungera som inspiration för andra länder, menar Li Andersson.

– Jag tycker det är viktigt att man visar att det är möjligt att inom en tidsram på hundra år gå från ett land där de samhälleliga klyftorna är så djupa att folk tar till vapen mot varandra till att bli ett av världens mest framgångsrika och jämlika länder. Att en sådan resa är möjlig, sade hon.

Konflikter ska alltid lösas genom diplomati och genom kommunikation― Anna-Maja Henriksson

Svenska Folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson säger att inbördeskriget har lärt oss vikten av god diplomati.

– Man löser aldrig konflikter med våld. Konflikter behöver alltid lösas genom diplomati och genom kommunikation. Genom att man sätter sig ner och kommer överens. Och det här skulle vi behöva mer av också i dag, konstaterar Henriksson.

Utöver partiledarna deltog också riksdagsgrupperna och riksdagens ledning samt forskare i inbördeskriget och representanter för politiska ungdomsförbund och obundna studentorganisationer i minnesstunden.

Artikeln uppdaterades 26.1.2018 klockan 15.21 med citat av Li Andersson och Anna-Maja Henriksson.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel Sisällissodan muistohetki: Puoluejohtajat korostivat sovintoa ja tuomitsivat poliittisen väkivallan harvinaisessa yhteisessä puheessaan skriven av Annette Blencowe.

Läs mera:

Kampen mellan de röda och de vita - inbördeskriget 1918

Knappt hade Finland blivit självständigt förrän inbördeskriget bröt ut. I kriget dog över en procent av Finlands dåvarande befolkning. Såren tog lång tid att läka.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes