Hoppa till huvudinnehåll

Debutanten och förhandsfavoriterna vidare – Julin knappt fyra sekunder från avancemang i Seefeld

Mari Laukkanen.
Mari Laukkanen imponerade igen (arkivbild). Mari Laukkanen. Bild: EPA Mari Laukkanen

Det var bara två finländska damer som deltog i sprintkvalet i Seefeld på lördagen – Mari Laukkanen och Andrea Julin. Av dem tog sig Laukkanen vidare som elva, medan Julin och bland andra Norges Heidi Weng föll ur.

Mari Laukkanen var väntat nog den bästa finländska damen i sprintkvalet. Laukkanen klockade in 2.25,56, som räckte till för en elfteplats i kvalet. Andrea Julins comeback i skidvärldscupen resulterade i en 46:e plats med tiden 2.32,64. För en plats bland de 30 främsta skulle det ha krävts minst 2.29,11.

Kvaletta var norskan Maiken Caspersen Falla med tiden 2.21,44. Landslagskamraten Heidi Weng stod för den största skrällen – resultatet blev endast en 33:e plats.

Drömdebut av Suhonen – Strandvall en halv minut efter täten

På herrsidan var det lika väntat Ristomatti Hakola som var den snabbaste finländaren i kvalet. Hakola var tredje snabbast av alla med tiden 2.52,09.

De övriga finländarna som tog sig vidare var Martti Jylhä (12:a) och debutanten Verneri Suhonen. Suhonen var 27:e snabbast i sitt första världscupframträdande – knappa elva sekunder efter ettan Johannes Hösflot Kläbo.

Kläbo var i sedvanlig ordning fullkomligt överlägsen och marginalen till tvåan Federico Pellegrino från Italien var hela 4,88 sekunder.

De övriga finländarna – Joni Mäki, Lauri Vuorinen och Matias Strandvall – fick nöja sig med att delta i kvalet. Strandvall slutade 88:a och blev till slut dryga 28 sekunder efter Kläbo.

Samtliga resultat från damkvalet hittas här. Herrarnas resultat hittas här. Finalpasset kör igång klockan 14.45.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport