Hoppa till huvudinnehåll

Ekologisk pulled pork föll Nykarlebyelever i smaken

Julien Huéber och Thomas Snellman i en skolmatsal.
Julien Huéber och Thomas Snellman pratar med elever i Carleborgsskolan. Julien Huéber och Thomas Snellman i en skolmatsal. Bild: YLE/Roger Källman skolbespisning,thomas snellman

Närproducerad och ekologisk mat har stått på menyn i Carleborgsskolan i Nykarleby under den gångna veckan. Det här har skett inom ramarna för en temavecka som reko-eldsjälen Thomas Snellman har tagit initiativ till.

Genom veckan vill man synliggöra ekologiska och närproducerade råvaror. Det är projektet EkoNu som tillsammans med centralköken i Nykarleby anordnar eko- och närmatsveckan.

- Det här ligger mig varmt om hjärtat och då jag såg Julien på TV prata i samma banor som jag så tänkte jag att "honom borde jag kontakta och se om vi kan hitta på ett gemensamt projekt". Så beskriver Thomas Snellman upptakten till det hela.

Julien, det är den franske yrkeskocken Julien Huéber. Han tände på idén och de två började leta efter en kommun att förverkliga den i.

Mera lokalproducerat i upphandlingen

Thomas och Julien tog kontakt med Veronika Franzén, kosthålls- och städchef på Nykarleby stad. Hon tyckte att Thomas förslag lät intressant och var värt ett försök.

Enligt Franzén blir temaveckan med reko- och ekomat egentligen inte dyrare än en vanlig vecka. Vissa råvaror är dyrare, men andra är billigare.

Veronika Franzén och Thomas Snellman i ett storkök.
Veronika Franzén och Thomas Snellman. Veronika Franzén och Thomas Snellman i ett storkök. Bild: YLE/Roger Källman storkök,thomas snellman

Senaste höst kom också nya direktiv gällande upphandling. I dem ges möjlighet att i större utsträckning gynna närproducerat och ekologiskt. Det här ska tas i beaktande då offerter begärs in framöver.

- Vi ska absolut försöka få in mera lokalproducerat, säger Franzén.

Nöjda elever

Karin Nygård är husmor i Carleborgsskolans kök, i vilket det dagligen tillreds 1200 matportioner. Temaveckans meny har hon och Julien planerat tillsammans.

- Vi har försökt basera den på en skolmeny, det innebär att vi ska ha en vegetarisk dag, en soppdag och en fiskdag.

Menyn har under veckan sett ut så här: måndag vegetarisk lasagne, tisdag dillkött, onsdag queneller på gädda och lax, torsdag maletköttsoppa och fredag pulled pork.

Karin säger att responsen från både elever och personal har varit positiv. "Det smakar mycket mer den här veckan", sägs det. Hon fortsätter gärna med reko-tänket, bara det är möjligt.

Österbottniska råvaror i världsklass

Julien Huéber står och saltar grisbog - totalt 220 kilo - som ska bli pulled pork till fredagens skollunch. Det är både enkelt, jättegott och billigt och borde vara typisk skolmat, säger Julien.

- Skolmat och god mat är inte okompatibla begrepp, det är det vi försöker bevisa! Maten här var jättebra redan före vårt projekt och anledningen till det är att i det här köket gör man mat från grunden.

Kocken Julien Huéber i ett storkök.
Julien Huéber. Kocken Julien Huéber i ett storkök. Bild: YLE/Roger Källman kock,matlagning,julien huéber

Då det handlar om att göra mat som faller eleverna i smaken konstaterar Julien att det är svårt att göra mat som är godare än själva råvaran. I regionen finns det gott om bra, ja rentav fantastiska råvaror, säger Julien.

- Till exempel det här ekologiska grisköttet från Munsala är i världsklass. Jag har själv inte ätit godare griskött och jag har ätit ganska mycket.

Intresserade kommuner kan ta kontakt

Thomas Snellman är mycket nöjd över hur temaveckan har utfallit. Han är också väldigt glad över mottagandet i Nykarleby.

Då man åkte runt och kartlade råvaruutbudet så var också producenterna väldigt inspirerade över att få vara med i projektet. Hittills har storköken varit en knepig bransch för den ekologiska närmaten, säger Snellman.

- Det handlar om att skapa en erfarenhet av hur man ska bete sig vid en upphandling i lite mindre skala. Lika viktigt är att producenterna ska lära sig att samarbeta med storköken.

Temasatsningen i Nykarleby fortsätter vecka 6. Då är det i köken i Munsala och Jeppo som samma meny tillämpas.

- Om det finns intresserade kommuner i svenska Österbotten så kan de kontakta projektet för att ordna en temadag eller -vecka, säger Thomas Snellman.

Läs också