Hoppa till huvudinnehåll

Onödig oro över Finlandsbilden

Profilbild på Johnny Sjöblom, korrespondent för svenska Yle i Tyskland
Profilbild på Johnny Sjöblom, korrespondent för svenska Yle i Tyskland Bild: Yle korrespondenter,hälsningar från korren

Folk som slocknar i riksdagen mitt under pågående alkoholdebatt. Är det något som skadar den så kallade Finlandsbilden eller en sak vi på något sätt måste skämmas över när den behandlas i utländska medier? Nej, är svaret i båda fallen, konstaterar vår medarbetare i Tyskland, Johnny Sjöblom.

Utifrån betraktat är Finland ett intressant land. Alltid när det är någon sak som inte går riktigt som på Strömsö, så börjar man genast fundera över vad man i utlandet nu ska tänka om Finland och oss finländare.

Det här hände igen efter den blöta kvällen i riksdagen strax före jul.

Då vissa utländska medier, med den brittiska tidningen The Independendent i spetsen tog upp händelserna i riksdagen, så var den genast där igen – diskussionen om Finlandsbilden.

Nu vill jag inte förringa själva problemet, att en full riksdagsman trakasserar sin kvinnliga kollega och att folk dricker sig i sjukhusskick, samtidigt som det pågår en debatt om just alkohol.

Men i det här sammanhanget är nog just den så kallade Finlandsbilden, verkligen bland det sista man ska se som ett problem.

Finland för obetydligt

Efter att ha bott rätt så länge i Centraleuropa kan jag nämligen komma med lugnande besked.

Folk här går nog mer än sällan omkring och tänker på Finland eller oss finländare.

Det som händer i Finland, stannar oftast i Finland. Det är inte många saker som överhuvudtaget når över nyhetströskeln i till exempel tyska medier, så inte heller händelserna i riksdagen.

Och när en nyhet verkligen någon enstaka gång tas med är det överdrivet att tro att den skulle få någon större genomslagskraft, helt enkelt bara av den orsaken att Finland är relativt ointressant ur tysk synvinkel.

Säg nu helt ärligt, vilken är den senaste nyhet du själv kommer ihåg från till exempel Portugal eller Irland?

Där Finland för ett antal år sedan väckte stort intresse genom Pisa-mätningarna, har också det här intresset svalnat efter att Tyskland nu har klättrat uppåt i rankingen.

Hör Finland till EU?

I mitt tycke kan man nästan vara lite hedrad om Finland faktiskt nämns i nyhetssammanhang och det här oberoende av om man anser att nyheten kanske inte målar upp Finland i bästa dager.

All publicitet är bra publicitet. Känner någon till alkoholexcesserna i riksdagen, så kan man nästa gång starta diskussionen där.

Visst intresserar man sig i Tyskland också för nyheter från andra länder, men då handlar det i Europa om länder som Frankrike, Österrike, Schweiz, Storbritannien, Polen och Italien. Ungefär i den här ordningen.

För Sveriges och Estlands del kan man kanske tala om att det finns en bild av det östra och norra grannlandet, men för Tysklands del kan man lugnt konstatera att ingen så kallad Finlandsbild existerar.

Jo, det finns ett litet fåtal tyskar som vet en hel del om Finland, men i mitt dagliga liv är det betydligt vanligare att jag får börja med att förklara var landet ligger, om vi hör till EU och om vi betalar med euro.

Ofta väcker min finländska bakgrund inget intresse alls.

För lite Bullerby

Finland har ingen Astrid Lindgren, ingen Kurt Wallander, ingen drottning Silvia och inget Ikea. Det är personer och företag av den här kalibern som krävs för att ett land ens på något sätt ska fastna i de stora massornas medvetande i Tyskland.

Sen kan man ju i all oändlighet diskutera vad den här Sverigebilden egentligen står för och vad den sist och slutligen har för betydelse.

Jag har själv träffat smått besvikna tyskar, som när de väl var på besök hade förväntat sig att Sverige skulle ha varit lite mer Bullerby.

Om jag utgående från alla mina möten med tyskar, österrikare och schweizare, skulle vara tvungen att måla upp majoritetens bild av
Finland, så skulle den se ut ungefär så här:

Kallt, mörkt och långt borta.

För mig personligen har det absolut ingen betydelse att det är just det här man oftast förknippar med Finland.

Jag känner trots allt en viss stolthet också för de här aspekterna av mitt land och jag brukar samtidigt passa på att bredda den här rätt så begränsade bilden.

Förebild Österrike

Att oroa sig över synen på landet är ändå inte något som endast berör Finland. Av historiska skäl är man också i Tyskland mycket känslig för hur omvärlden ser på landet.

Därför kan det ibland kännas uppfriskande att vända blicken mot Österrike.

Här har jag märkt att man ibland upplever en total nonchalans för vad någon utlänning möjligen kan tycka och tänka.

Där man i Finland fortfarande skamset tänker tillbaka på invigningen av friidrotts-VM år 2005 vill jag här lyfta fram invigningen av alpin-VM i Schladming 2013.

När man på samma scen sammanför terminatorn Arnold Schwarzenegger och herminatorn Hermann Maier och varvar det här med folkdans i Lederhosen, lippizanerhästar, joddling och schlagerstjärnan Hansi Hinterseer, då börjar åtminstone jag skönja en viss pinsamhetsfaktor i arrangemangen.

I synnerhet som bilderna från tillställningen går ut över världen utan att det knappt yttras ett ord på något annat språk än tyska.

Men i Österrike blev det ingen kalabalik kring det här. I stället var de flesta rätt eniga om att det var en verklig pangshow man bjöd på.

Det är lite mer av den här attityden jag ibland önskar Finland.

Läs också