Hoppa till huvudinnehåll

Posten säljer ut sina konstverk - väggarna har tagit slut

Posten sålde ut konst
Posten sålde ut konst Bild: Lehtikuva konstverk,tavlor

Postens utförsäljning av en del av sin konstsamling lockade en stor publik till huvudkontoret i Böle i Helsingfors på lördagen. Av Postens ca 1 000 konstverk var 500 till försäljning.

Samlingen, som består av verk av bland andra Kuutti Lavonen, Osmo Rauhala, Juhana Blomstedt, Outi Heiskanen, Kirsi Neuvonen och Juhani Palmu, har uppbevarats i lager.

Väggarna har tagit slut

Orsaken är att Posten inte längre har utrymme för konstverken, då postkontor har lagts ner och då man allt mer övergår till öppna kontorslandskap.

Många hade tagit sig till Postens huvudkontor i morse. Redan innan dörrarna öppnades ringlade sig en hundratals meter lång kö utanför.

Posten sålde ut konst
Posten sålde ut konst Bild: Lehtikuva konst

Tavlorna såldes billigt - till och med billigare än vad det kostar att rama in en tavla. Priserna låg mellan 20 euro och 1 000 euro.

Enligt Pirjo Mattila som ansvarar för Postmuseets samlingar såldes mest grafik, en hel del målningar och några skulpturer.

Posten sålde ut konst
Posten sålde ut konst Bild: Lehtikuva bildkonst

Anni Leikola fyndade

Anni Leikola är en av de flera hundra som besökte konstförsäljningen på lördagen.

- Jag kom för att jag är intresserad av Kuutti Lavonens konst, och jag gjorde ett fynd, berättar hon. Jag köpte en Lavonen för 750 euro - det var en god affär.

Det är inte bara Posten som har problem med utrymmesbrist för sina konstsamlingar. Bankerna och försäkringsbolagen äger stora samlingar, liksom också energibolagen och skogsindustrin.

Nordea sålde år 2014 ut konst som hängt på bankkontorens väggar via Konststiftelsen Merita.

Postens konstförsäljning pågår ända till och med söndagen.

Posten sålde ut konst
Posten sålde ut konst Bild: Lehtikuva konst