Hoppa till huvudinnehåll

Sex poäng mot mästarna på ett dygn – nu är HIFK på gång på allvar

Erik Thorell i matchen mot Tappara.
Erik Thorell och hans HIFK tog andra raka 4–3-segern över Tappara. Erik Thorell i matchen mot Tappara. Bild: Matti Raivio/All Over Press Erik Thorell

Tre år i rad har HIFK åkt ut mot Tappara i ligaslutspelet. Gissa om det satt skönt för IFK-arna att ta full pott mot de regerande mästarna när lagen möttes i playofftakt med två matcher inom 24 timmar.

4–3 mot Tappara i Tammerfors på fredag kväll, 4–3 mot Tappara i Helsingfors på lördag eftermiddag. Inom loppet av ett dygn tog HIFK fulla sex poäng mot de regerande mästarna och visade att laget blir att räkna med i vår.

Fredagens seger kom efter en mäktig vändning i slutminuterna, då HIFK vände sent underläge med 2–3 och noll poäng förvandlades till tre. När lagen möttes ett knappt dygn senare var det HIFK som ledde i slutskedet då Tappara bjöd på en stark forcering, men Helsingforslaget red ut stormen och tog en ny 4–3-seger.

– Jag blev inte orolig. Vi spelade stabilt hela matchen, det kändes som om vi skulle klara det, säger HIFK:s guldhjälm Erik Thorell till Yle Sporten.

Jarkko Malinen gjorde två mål, Juhani Tyrväinen hittade rätt igen och comebackande Joonas Rask gjorde mål för andra matchen i rad då HIFK fixade tredje raka fullpoängaren

Tappara svagare än i fjol?

Tappara har slagit HIFK i slutspelet tre säsonger i rad och Tammerforsklubben har också vunnit de två senaste FM-gulden. Två raka IFK-segrar ger en fingervisning om att de sviterna kan brytas i vår, men Thorell vill inte säga rakt ut att årets Tappara verkar vara svagare än fjolårets upplaga.

– Det är svårt att avgöra. Det är ett topplag, ett jättebra hockeylag, sen kan jag inte bedöma om de är bättre eller sämre i fjol.

För HIFK:s del går formkurvan definitivt i rätt riktning. Efter en poängmässigt knackig snart på säsongen har Ari-Pekka Selins lag rejäl vind i seglen och kryper upp mot tätpositionerna i tabellen, nu är IFK femma men inte mer än nio poäng skiljer från en andra plats.

– I början spelade vi egentligen bra hockey men hade bara svårt att få in pucken i mål. På sistone har vi börjat spela bättre och bättre. Det ser bra ut, säger Erik Thorell.

Olavi Vauhkonen.
Olavi Vauhkonen var Sports man för dagen. Olavi Vauhkonen. Bild: Matti Raivio/All Over Press Olavi Vauhkonen

Sport tog veckans tredje seger

Efter sexpoängsdygnet knappade HIFK givetvis in på Tappara. Tammerforslaget är bara fem poäng före HIFK.

Samtidigt försvinner framför allt Kärpät iväg. I dag passerade serieledaren hundra poäng när det blev full pott borta mot KooKoo. Efter två snabba fullträffar inom loppet av 49 sekunder hade Kärpät vänt i tredje perioden. Till slut vann man med 5–3.

Det andra topplaget TPS vann också på bortaplan. Petrus Palmu (2+1) och Ilari Filppula (1+2) hade show när Åbolaget gjorde processen kort med Lukko.

I andra ändan av tabellen tog Sport veckans tredje seger. Efter fem av sex möjliga poäng tidigare i veckan blev det två pinnar till hemma mot Ässät. Olavi Vauhkonen blev stor hjälte på Kopparön när han först prickade in 2–2 med ett par minuter kvar av ordinarie tid och sedan satte segermålet i förlängningen.

Trots tre raka segrar är örnarna fortfarande jumbo, fem poäng efter Jukurit.

Resultat, hockeyligan:

HIFK–Tappara 4–3 (2–2, 1–0, 1–1)
Mål: 1–0 Juhani Tyrväinen (Elias Ulander, Joonas Rask), 1–1 Kristian Kuusela (Matti Järvinen, Tomas Záborsky), 1–2 Jukka Peltola (Jan-Mikael Järvinen, Valtteri Kemiläinen), 2–2 Jarkko Malinen (Miro Heiskanen, Patrik Carlsson), 3–2 Joonas Rask (Lennart Petrell, Thomas Nykopp), 4–2 Jarkko Malinen (Joonas Rask, Lennart Petrell) pp, 4–3 Sebastian Repo (Jan-Mikael Järvinen, Otso Rantakari).

Ilves–SaiPa 2–3 (0–2, 1–0, 1–1)
Mål: 0–1 Ahti Oksanen (Curtis Hamilton, Cody Kunyk) pp, 0–2 David Goodwin (Joni Nikko, Topi Nättinen) pp, 1–2 Ville Meskanen (Eemeli Suomi, Juhani Tamminen) pp, 1–3 Curtis Hamilton (Cody Kunyk, Ahti Oksanen), 2–3 Eemeli Suomi (Ville Meskanen, Teemu Rautiainen).

KalPa–Jukurit 2–3 e. str. (2–1, 0–1, 0–0, 0–0, 0–1)
Mål: 1–0 Tommi Jokinen (Ryan Wilson, Mathew Maione), 1–1 Turo Asplund (Antti Jaatinen, Mika Partanen), 2–1 Sami Mutanen (Mathew Maione), 2–2 Mika Partanen (Zach Budish), 2–3 Mika Partanen.

KooKoo–Kärpät 3–5 (1–0, 1–2, 1–3)
Mål: 1–0 Miikka Pitkänen (Arttu Pelli, Tomi Leivo), 1–1 Ville Leskinen (Lasse Kukkonen, Nicklas Lasu), 2–1 Malte Strömwall (Miikka Pitkänen, Jake Newton) pp, 2–2 Miska Humaloja (Saku Mäenalanen, Jani Hakanpää), 3–2 Malte Strömwall (Miro Keskitalo, Patrick Bjorkstrand) pp, 3–3 Otto Karvinen (Sami Anttila, Jani Hakanpää), 3–4 Mikael Ruohomaa (Charles Bertrand, Miika Koivisto), 3–5 Julius Junttila.

Lukko–TPS 2–5 (2–3, 0–1, 0–1)
Mål: 0–1 Petrus Palmu (Lauri Pajuniemi, Ilari Filppula) pp, 0–2 Petrus Palmu (Ilkka Heikkinen, Ilari Filppula) pp, 0–3 Eric Perrin, 1–3 Rony Ahokas (Arttu Ilomäki, Janne Niskala), 2–3 Janne Niskala (Ville Vahalahti), 2–4 Teemu Väyrynen (Jonne Virtanen), 2–5 Ilari Filppula (Ilkka Heikkinen, Petrus Palmu) pp.

Sport–Ässät 3–2 e. förl. (0–1, 1–1, 1–0, 1–0)
Mål: 0–1 Tommi Taimi (Antoine Laganière, Matti Kuparinen), 0–2 Simon Suoranta (Maksim Matusjkin, Jussi Makkonen), 1–2 Antti Kalapudas (William Wrenn, Joel Kiviranta), 2–2 Olavi Vauhkonen (Joonas Komulainen, Joni Tuulola) pp, 3–2 Olavi Vauhkonen.

Pelicans–HPK 3–4 e. str. (1–0, 1–1, 1–2, 0–0, 0–1)
Mål: 1–0 Jordan Rowley, 2–0 Jesse Mankinen (Antti Tyrväinen, Jesse Saarinen) pp, 2–1 Ville Viitaluoma (Juho Keränen, Niklas Friman), 2–2 Joonas Lehtivuori (Petteri Nikkilä, Otto Paajanen), 2–3 Teemu Turunen (Robert Leino, Petteri Nikkilä) pp, 3–3 Jesse Saarinen (Nico Manelius), 3–4 Kristian Vesalainen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport