Hoppa till huvudinnehåll

Slutspurt i valkampanjen inför presidentvalet – saft, kaffe och ämbar delades ut på Narinkens torg

På Narinkens torg i Helsingfors centrum var det liv och rörelse på lördagen när presidentkandidaterna träffade väljare under den sista dagen av valkampanjen.

Väljarna kunde stanna en stund för att dricka varm saft eller kaffe, äta bulle eller korv och prata med presidentkandidaterna.

Vissa av väljarna på Narinken tycker att det har varit enkelt att välja kandidat, medan andra tycker det har varit svårt att bestämma sig för vilken kandidat de ska rösta på.

Man skulle kunna tänka att man röstar på en svenskspråkig kandidat, men å andra sidan finns det också andra saker än bara språket som är viktigt― Tobias Jansson

– Man skulle kunna tänka att man röstar på en svenskspråkig kandidat, men å andra sidan finns det också andra saker än bara språket som är viktigt, säger Tobias Jansson som var på Narinken.

– Jag tycker inte det var svårt att välja kandidat, men däremot tycker jag det är fint att det är ordentliga val nu. Jag har alltid varit bekymrad över situationen på 1970-talet då man inte kunde välja, säger Leif Söderholm.

Kandidater på gott humör

Klockan 12.30 på lördagen var två kandidater på plats på Narinken, Matti Vanhanen (C) och Pekka Haavisto (Gröna).

Vanhanen delade ut plastämbar och många samlades kring honom för att få hans autograf på sitt ämbar.

Vanhanen hade ett stöd på 4 procent i Yles senaste opinionsmätning, men Vanhanen hoppas ändå på en andra omgång i presidentvalet.

– Det känns fint, här är hundratals människor och jag är säker på att jag kommer att få ett bra resultat, säger Vanhanen.

Det är fint att det är ordentliga val nu. Jag har alltid varit bekymrad över situationen på 1970-talet då man inte kunde välja― Leif Söderholm

Pekka Haavisto var den näst populäraste kandidaten i Yles senaste opinionsmätning som visade ett stöd på 14 procent för honom. Det är ändå ett stort avstånd till den sittande presidenten Sauli Niinistös popularitet.

– Det är svårt att säga hur det går, men om det blir en andra valomgång så måste människorna fundera på vem de röstar på om inte deras egen kandidat är i andra omgången, säger Haavisto.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes