Hoppa till huvudinnehåll

Sprintkvalet blev en besvikelse för IF Minkens duo – Strandvall: Det svartnade för ögonen

Matias Strandvall.
Matias Strandvall åkte på problem direkt i Seefeld. Matias Strandvall. Bild: Heidi Koivunen / All Over Press Matias Strandvall

Både Andrea Julin och Matias Strandvall åkte ur världscupsprinten i Seefeld redan i kvalet. För Julin blev comebacken med andra ord inte alls som hon tänkt sig, medan Strandvalls lopp var kört redan före den första backen. Det gör mig orolig, säger han till Yle Sporten.

Andrea Julin har nu gjort comeback i världscupssammanhang. Efter en skadeförstörd höstsäsong blev det en jackpot på hemmaplan i Vörå – och därför var förväntningarna också höga för kvalet i Seefeld.

– Nej, jag är faktiskt inte nöjd alls. Jag kom hit för att gå vidare och jag har haft en bra känsla i kroppen, så klart det är en besvikelse att inte lyckats då man ändå tagit sig hit, säger Julin för Yle Sporten efter kvalet i Österrike.

Andrea Julin.
Andrea Julin. Andrea Julin. Bild: Lehtikuva Andrea Julin

Det var ändå inte ryggen som ställde till det på lördagen. Farten fanns helt enkelt inte där – samtidigt som självförtroendet tog sig en törn strax innan start.

– Jag fick veta strax före start att de flesta körde med tvåans växel i den sista backen, medan jag tänkt köra ”Wassbergstekniken” så jag tappade lite självförtroende och gjorde som de andra. Jag borde bara ha följt min egen plan, förklarar Julin.

– Något funkade inte bara. Jag fick inte åkningen att funka helt enkelt. Jag kom inte upp i den fart som jag hade tänkt mig, tillägger hon.

Marginalen upp till den 30:e platsen var ändå liten. Fyra sekunder snabbare – och Minkenåkaren skulle ha varit klar för kvartsfinal.

– Banan var väldigt snabb och allt måste gå rätt för att gå vidare här. Det var en jättejämn tävling idag och jag lyckades inte, summerar Julin.

"Det var hemskt"

För Matias Strandvall var tävlingen förstörd redan efter några hundra meter. Slutresultatet blev en 88:e plats – med en tid som var en knapp halv minut långsammare än kvalettan Johannes Hösflot Kläbo.

– Det var hemskt, konstaterar han efter kvalet.

– Redan efter 150-200 meter så tappade jag fokus helt och hållet. Det svartnade för ögonen. Sen när den första backen kom emot så var jag redan full med mjölksyra. Ja, jag vet inte riktigt vad som hände. Som tur kunde jag slutföra loppet, säger Strandvall.

Är du missnöjd med resultatet?

– Nej, jag är mest orolig för vad det egentligen var som hände.

Det stod klart redan innan tävlingarna att chanserna att ta en plats i OS-sprinten hade försvunnit. Med tanke på det finns det bara ett betyg han kan ge säsongen.

– Underkänt. Hittills, konstaterar Strandvall.

Julin och Strandvall intervjuades av Yle Urheilus Pekka Viinikka i Seefeld.