Hoppa till huvudinnehåll

"Staten borde betala skrotningspremie för svårsålda bostäder - då kunde arbetslösa flytta efter jobb"

Övergivet hus
Övergivet hus bostadshus,Bostad

Vuokraturvas styrelseordförande Timo Metsola föreslår en skrotningspremie också för bostäder i områden där utflyttningen är stor och lägenheterna svårsålda.

Staten betalar ju också skrotningspremie för gamla bilar, säger han.

I Yles stora valutfrågning i torsdags debatterades aktiveringsmodellen för arbetslösa, och president Sauli Niinistö tog upp problemet med svårsålda bostäder som gör det omöjligt för människor att flytta efter jobb.

Det finns omöjliga fall

Metsola konstaterar i sin blogg att saken inte blir bättre av att många andra på samma ort samtidigt letar efter köpare för sin bostad.

Vi borde acceptera att det finns omöjliga fall på bostadsmarknaden

- Trots ihärdiga försäljningsförsök blir bostaden osåld, och det är klart att i sådana situationer vågar man inte satsa på att köpa bostad på en annan ort, trots att där skulle finnas jobb.
En man och en kvinna sitter och tittar på finanspapper med penna och miniräknare i hand.
En man och en kvinna sitter och tittar på finanspapper med penna och miniräknare i hand. Bild: Mostphotos räkning,fakturor,ekonomi,blanketter,byråkrati,pappersarbeten,Miniräknare,bidrag,lån,bostadslån,skatt,skattedeklarationer,personlig ekonomi,småföretag,samboende,hushållsekonomi,stöd,bokföring

Vi borde acceptera att det finns omöjliga fall på bostadsmarknaden. Staten borde träda in och betala en skrotningspremie i sådana fall, säger han.

- Det skulle vara ett sätt att lösa den här besvärliga knuten på bostadsmarknaden, och förhindra att affärerna på vissa orter helt förlamas, säger Metsola.

Problemen på orter med stor nettoutflyttning försvinner inte för att man väntar - de blir bara värre.

Ska staten stöda folk som äger värdelösa bostäder?

Han konstaterar att det är en samhällsfilosofisk fråga om staten ska gå in och stöda medborgare som äger värdelösa bostäder.

Det är i varje finländares intresse att det ska vara möjligt att byta ort för att få ett arbete

- Om man går in för den här modellen stöder man en hälsosam strukturförändring i samhället. Det är i varje finländares intresse att det ska vara möjligt att byta ort för att få ett arbete.

Hur stor ska skrotningspremien vara? Det kunde Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet ARA - som neutral part - fundera på, säger Timo Metsola.

flyttlådor
flyttlådor Bild: Yle/Kuningaskuluttaja flyttlådor,Flyttlådor

Läs mera:

Städbranschen applåderar aktiveringsmodellen: Hundra lediga jobb varje dag

Städbranschen kunde ha stor nytta av aktiveringsmodellen, ifall den börjar fungera. Behovet av arbetskraft är skriande och det blir värre. Rekryterare påtalar ändå problemet att anställa folk för max 18 timmar på tre månader. Vem gagnar det?