Hoppa till huvudinnehåll

Sverige fixade sensationell finalplats trots dramatisk kvittering – ”Största skrällen någonsin”

Sveriges Hampus Wanne river sig förbi det danska försvaret.
Sveriges Hampus Wanne river sig förbi det danska försvaret. Sveriges Hampus Wanne river sig förbi det danska försvaret. Bild: AFP / Lehtikuva Sveriges herrlandslag i handboll,Danmarks herrlandslag i handboll,Hampus Wanne

Det går till historien som en av alla tiders mest dramatiska EM-semifinaler. Trots att Danmark kvitterade matchen i den sista sekunden klarade Sverige av att resa sig – och segrade i förlängning. Det är helt otroligt, säger en av hjältarna.

Det blev en helnordisk thriller.

Rivalmötet mellan Danmark och Sverige såg ut att resultera i svensk seger med en minut kvar på klockan, men då reste sig förhandsfavoriterna. Kvitteringen kom i den sista sekunden.

Men Sverige hade inte gett upp. Den skadedrabbade handbollstruppen steg fram igen och krigade fram en 35–34-seger.

– Det här visar vilken bredd och lagmoral vi har i det här laget. Vi är ett ungt lag och har mycket kvar att ge. Men att vi redan är i EM-final är helt otroligt, säger Mattias Zachrisson, fyramålsskytt i förlängningen, till SVT Sport.

Hyllas unisont

För Sveriges del är finalen den första på 16 år – och insatsen hyllas av experter runtom i landet.

– Vi har bevittnat den största skrällen och bragden i svensk handbollshistoria sedan… Bengan Boys slog ut Sovjetunionen i VM-finalen 1990. Nej, någonsin, skriver Aftonbladets Johan Flinck.

– Det är bara att lyfta på hatten, och göra som Magnus Wislander, som bugade för den svenska förbundskaptenen efter matchen. Nu har vi lärt oss läxan: Att det är farligt att räkna ut Sveriges landslag, skriver Expressens Nicolinn Nilsson.

"Kan inte förklara varför"

I grannlandet var reaktionerna som väntat dämpade. Fy fan, skriver Ekstrabladet. Laget fick helt enkelt aldrig försvaret att fungera.

– Jag kan inte svara på varför, säger stjärnan Rasmus Lauge till danska TV2.

– Jag tycker inte att vi spelar dålig handboll, men vi får helt enkelt inte till det i defensiven. Vi letade efter lösningar, men hittade aldrig någon, analyserar i sin tur landslagstränaren Nikolaj Jacobsen, som också riktar en eloge till den svenska målvakten Andreas Palicka.

– Man vinner inte en match där motståndarnas målvakt gör 20 räddningar.

I finalen ställs Sverige mot Spanien, som i sin tur också skrällde och slog ut Frankrike. Finalen spelas kl. 21.30 på söndag.

Resultat, handbolls-EM:

Frankrike – Spanien 23–27 (9–15)

Danmark – Sverige 34–35 (14–16, 28–28)