Hoppa till huvudinnehåll

Undersökning: Finländare litar mest på Yle, STT och MTV3

Närbild på dagstidning
Arkivbild. Närbild på dagstidning fejknyheter,journalistik,journal,tidningar

Finländarna litar mest på Yle, STT och MTV3 som nyhetskällor. Det visar en undersökning som Kommunbranschens utvecklingsfond låtit göra.

Över 80 procent av de som svarat litar ganska mycket eller mycket på Yles tv- och radionyheter. För STT är siffran 78 procent och för MTV3 72 procent.

Förtroendet för Yle och STT har sjunkit en aning sedan år 2013 då samma undersökning senast gjordes.

De som litar mest på att Yles nyheter är trovärdiga är personer som röstar på De Gröna, SDP eller Vänsterförbundet.

Kvinnor anser oftare än män att nyhetskällor är trovärdiga, och anhängare av Sannfinländarna litar mindre än genomsnittet på alla medier.

Största delen av dem som svarat anser också att Helsingin Sanomat och Kauppalehti är pålitliga nyhetskällor.

Ju mindre ort, desto viktigare är lokaltidningen

Finländarna har större förtroende för kvällstidningarna än för några år sedan, men det är ändå bara en av fyra personer som tycker att det går att lita på deras nyheter.

Förtroendet för lokaltidningar har också stigit en aning sedan år 2013. Ju mindre ort man bor på, desto mer litar man i genomsnitt på den egna lokaltidningen.

Nyheterna som simmar emot i flödet på sociala medier som Twitter, Facebook och Instagram anses minst pålitliga. I genomsnitt litar 8 procent på sociala medier som nyhetskälla.

För unga mellan 18 till 30 år är siffran högre, 13 procent.

Från Kommunbranschens utvecklingsfond påpekar man att det inte är så konstigt, för enligt en undersökning gjord av Reuters-institutet vid universitetet i Oxford använder var fjärde ung finländare sociala medier som sin huvudsakliga nyhetskälla.

För undersökningen intervjuades cirka 1 000 personer.