Hoppa till huvudinnehåll

Arbetslösa Satu behövde göra en videoansökan – arbetskraftsbyrån kunde inte hjälpa

Satu i Vasa har varit arbetslös i över sex år.
Satu i Vasa har varit arbetslös i över sex år. Satu i Vasa har varit arbetslös i över sex år. Bild: Yle / Terhi Varjonen arbetslöshet

Tekniken får en allt viktigare roll i jobbsökandet vilket kan ställa till med problem för den som saknar utrustning. Det har långtidsarbetslösa Satu från Vasa fått känna av.

50-åriga Satu har varit arbetslös i snart sex och ett halvt år. Ämnet är känsligt och Satu vill därför bara figurera i artikeln med sitt förnamnn.

Åren har innehållit deltidsjobb och kurser. Helt utan jobb har Satu varit i två och ett halvt år. Före det jobbade hon i 30 år, framförallt inom kundbetjäning.

- Då jag blev arbetslös bestämde jag mig för att byta bransch och jag fick plats på en kurs i ekonomiadministration. Det var underbart att märka att jag kunde lära mig nya saker i min ålder. Det var väldigt hoppingivande, minns Satu.

Efter den första kursen i ekonomiadministration fick Satu jobb på ABB i ett år. Efter det gick hon ytterligare en kurs i ekonomiadministration men då hittade hon inte längre jobb.

Arbetskraftsbyrån kunde inte hjälpa med videoansökan

Under Satus tid som arbetslös har jobbsökandet förändrats. Rekryteringen består av flera skeden och i arbetsansökan kan det finnas krav på en presentationsvideo.

Det har visat sig vara ett problem för Satu eftersom hon inte har utrustning för att göra en video.

Samsung Galaxy S6
Samsung Galaxy S6 Bild: EPA/BRITTA PEDERSEN phablet

- Jag frågade om det var möjligt att göra videon på arbets- och näringsbyrån men tjänstemannen sa att ingen hade frågat något sådant tidigare. Tjänstemannen sa att det inte fanns utrustning för sådant och att man borde ta reda på om en presentationsvideo var helt obligatorisk.

Det gjorde Satu besviken.

- Eftersom vi arbetslösa är tvungna att söka jobb borde väl arbetskraftsbyrån ha den teknik som behövs för det. Alla har inte smarttelefoner eller annan utrustning.

Arbetslösa hänvisas till kurser

Helvi Riihimäki, direktör för Österbottens arbets- och näringsbyrå, bekräftar att det numera inte finns möjlighet att spela in till exempel presentationsvideor för en arbetsansökan på arbets- och näringsbyrån.

Den arbetssökande hänvisas till jobbsökningskurser där man får råd om hur man gör upp cv och presentationsvideor.

Helvi Riihimäki från NTM-centralen.
Helvi Riihimäki Helvi Riihimäki från NTM-centralen. Bild: Yle/ Ulrika Stagnäs-Lund helvi riihimäki

Jobbsökningskurserna hjälper ändå inte ifall det är så att en arbetssökande snabbt behöver hjälp eller utrustning för att göra en egen video till en ansökan.

Ministeriet tar inte ställning

Yle Pohjanmaa försökte reda ut med arbets-och näringsministeriet om man får hjälp med en videoansökan på någon arbetskraftsbyrå i landet.

Utvecklingschef Elisabeth Heinonen svarade per e-post att ministeriet inte har uppgifter om den saken utan att man måste fråga arbets- och näringsbyråerna.

Reflekterar de krav som ställs i arbetslivet

Forskardoktor Susanna Kultalahti vid Vasa universitet, som bland annat forskat om personalledning, säger att förändringar i jobbsökandet till stor del reflekterar förändringar i arbetslivet.

Susanna Kultalahti har doktorerat på Y-generationens syn på arbetslivet.
Susanna Kultalahti Susanna Kultalahti har doktorerat på Y-generationens syn på arbetslivet. Bild: Yle/Joni Kyheröinen susanna kultalahti

Till exempel användningen av tekniska hjälpmedel i jobbsökandet speglar de kunskaper som numera behövs i arbetslivet.

- Antalet sökande till lediga jobb har ökat och företagen vill såklart hitta de bästa personerna, säger Kultalahti.

Elektronisk ansökan vanligast

Tidigare kunde man gå in på en arbetsplats och höra sig för om lediga jobb personligen. Satu säger att det inte mera är så enkelt i dag.

Numera finns det inte nödvändigtvis någon på en arbetsplats som man skulle kunna fråga om lediga jobb av.

Per e-post är det inte heller säkert att man får napp, utan företagen har tagit i bruk elektroniska jobbsökningsblanketter.

- Det skulle vara bra om man kunde söka jobb på olika ställen med samma blankett, föreslår Satu.

Rekryteringsföretag blir allt vanligare

Helvi Riihimäki på Österbottens arbets- och näringsbyrå säger att ju större företag det är frågan om desto mer sannolikt är det att ansökan är elektronisk.

- Småföretag kanske fortfarande kan anställa någon som kommer in och frågar efter jobb. Vid de största företagen är det ofta rekryteringsföretag som sköter om rekryteringen numera.

Text:Terhi Varjonen / Yle Pohjanmaa

Översättning och bearbetning: Anna Kurtén / Yle Österbotten

Länk till den ursprungliga artikeln (på finska) hittar du här.