Hoppa till huvudinnehåll

Brakförlust för SDP - Haatainens stöd ännu lägre än Lipponens i förra presidentvalet

Tuula Haatainen.
Tuula Haatainen ser ut att landa på ett stöd på bara drygt 3 procent. Tuula Haatainen. Bild: Lehtikuva/ Markku Ulander Tuula Haatainen,presidentval,Presidentvalet i Finland 2018

Tuula Haatainen landar på bara drygt 3 procent av rösterna. Partiordförande Antti Rinne förklarar att den sittande presidenten har haft ett starkt stöd och dessutom gjort socialdemokratisk utrikespolitik.

SDP har samlats till valvaka för Tuula Haatainen på en restaurang i centrala Helsingfors.

I huset intill, på Gamla studenthuset, ringlade sig kön till Sauli Niinistös valvaka lång i början av kvällen och jubelropen fyller salen. På SDP:s valvaka är det tyst, knäpptyst när förhandsrösterna kommer.

Hoppa över Twitterpostning

Förhandsrösterna klockan 20 ger Haatainen ett stöd på 3,5 procent. En timme senare i Yles resultatprognos har stödet sjunkit ytterligare.

Lipponen fick 6,7 procent år 2012

Nu är det dags för förklaringar. Paavo Lipponens röstandel på 6,7 procent i förra presidentvalet sågs som en enorm förlust för partiet - nu är stödet bara drygt hälften av det.


Den förklaring som partiordförande Antti Rinne tar till är att den sittande presidentens stöd är så starkt - också bland socialdemokraterna, eftersom Niinistö har fört en socialdemokratisk utrikespolitik.

- President Niinistös stöd från folket har varit mycket starkt, säger Rinne till Svenska Yle under valvakan.

Antti Rinne på SDP:s valvaka.
Antti Rinne vidhåller att SDP och Tuula Haatainen har gjort en bra kampanj och att partiet är enat. Antti Rinne på SDP:s valvaka. Bild: Lehtikuva Antti Rinne,Finlands Socialdemokratiska Parti

För Tuula Haatainens kampanj har Rinne bara beröm.

- Jag ser det som mycket viktigt att Tuula Haatainen har lyft upp saker som klimatförändringen och ojämlikhet, inte bara globalt sett utan också för Europa och Finland. Hon är en värdeledare, vi har diskuterat de här frågorna för att Tuula har lyft upp dem.

Varför har inte finländarna röstat för de här värdena då?

- President Niinistö har enligt folket gjort sitt arbete bra, säger Rinne.

- Jag har sett att han har varit en ganska socialdemokratisk ledare när det gäller utrikespolitiken, men vi har skillnader när det gäller politiken här hemma.

Maarit Feldt-Ranta, Erkki Tuomioja och Tarja Halonen på SDP:s valvaka.
Maarit Feldt-Ranta, Erkki Tuomioja och Tarja Halonen på SDP:s valvaka. Maarit Feldt-Ranta, Erkki Tuomioja och Tarja Halonen på SDP:s valvaka. Bild: Lehtikuva Tarja Halonen,Maarit Feldt-Ranta,Erkki Tuomioja

Betyder det här något för SDP som parti?

- Det påverkar på det sättet att vi är mera eniga än tidigare. Vi har gjort en bra kampanj, och det är bra, säger Rinne.

Halonen: Niinistö har varit synlig under jubileumsåret

På valvakan är också tidigare president Tarja Halonen på plats. Hon ser resultatet som väntat men påpekar att den sittande presidenten har haft mycket synlighet under jubileumsåret.

Hoppa över Twitterpostning

Partisekreterare Antton Rönnholm är nöjd med att Haatainen under kampanjen var en motvikt till det gråa och konservativa.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Val

Nyligen publicerat - Val