Hoppa till huvudinnehåll

Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj greps av polisen - efterlyser valbojkott och irriterar Kreml med sitt agerande

Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj greps i dag i Moskva då han anlände till en demonstration.

Navalnyj hade utlyst protester i hela Ryssland och skulle själv delta i en demonstration i Moskva - men han greps strax efter att han hade anlänt till demonstrationen. (Se video ovan!)

Han omringades nästan genast av poliser som grabbade tag i honom, fällde honom till marken och pressade in honom med fötterna före i en patrullbil.

Enligt polisen greps Navalnyj på grund av att han hade "brutit mot reglerna och organiserat en otillåten demonstration".

Jag har gripits. det här betyder ingenting. Kom till (huvudstråket) Tverskaja. Ni demonstrerar inte för mig, utan för er egen del och för er framtid― Aleksej Navalnyj på Twitter

Stora landsomfattande protester har pågått runt om i Ryssland till förmån för Navalnyj. Demonstranterna kom med uppmaningar till valbojkott av presidentvalet - "ett pseudoval" - som hålls den 18 mars.

Demonstrationer förekom också långt bort i östra Ryssland - inklusive den nordliga orten Jakutsk där folket gick ut på gatorna i 45 graders kyla.

Det här är inget val eftersom vi redan känner till resultatet. Jag tänker inte rösta.― Demonstrant i Moskva till nyhetsbyrån AFP

Också andra personer ska ha gripits på olika håll i Ryssland i samband med demonstrationerna.

Inför den stora demonstrationen bröt sig polisen in i Navalnyjs högkvarter - en antikorruptionsstiftelse - i Moskva. Flera anställda greps, uppger Navalnyjs team.

Navalnyj på väg till valkommissionens högkvarter i Moskva på måndagen 25.12.2017.
Aleksej Navalnyj på väg till valkommissionens högkvarter i Moskva 25.12.2017. Navalnyj på väg till valkommissionens högkvarter i Moskva på måndagen 25.12.2017. Bild: AFP / Lehtikuva Aleksej Navalnyj

Navalnyj får inte ställa upp i presidentvalet

Aleksej Navalnyj har uppmanat ryssarna att bojkotta presidentvalet i mars där Vladimir Putin sannolikt omväljs för en fjärde period.

Navalnyj ses som den enda som skulle kunna utmana president Putin - men han tillåts inte ställa upp i presidentvalet.

Aleksej Navalnyj har inte många möjligheter att påverka presidentvalet - ett val som ser ut att kunna bli en promenadseger för Putin.

Navalnyjs förmåga att använda sig av sociala medier för att mobilisera unga människor i stora städer irriterar dock Kreml.

Kremls svåraste huvudvärk nu är risken för ett lågt valdeltagande i presidentvalet― Analytiker

Valdeltagandet ses nu som mycket viktigt för president Putin.

- Kremls svåraste huvudvärk är risken för ett lågt valdeltagande i presidentvalet. Då kan Putins hopp om ett starkt nytt mandat gå om intet, konstaterar analytikern Lev Gudkov, chef för den självständiga valgruppen Levada Centre, till nyhetsbyrån AFP.

(AFP, Reuters, Tass)

Demonstration i Moskva till stöd för oppositionen.
Demonstration i Moskva till stöd för oppositionen. Demonstration i Moskva till stöd för oppositionen. Bild: AFP / Lehtikuva Moskva,demonstration,Ryssland,Aleksej Navalnyj

Läs också