Hoppa till huvudinnehåll

Fall av våld i nära relationer går oftare till förlikning

Skuggor av man och kvinna. Mannen höjer handen för att slå.
Arkivbild. Skuggor av man och kvinna. Mannen höjer handen för att slå. Bild: YLE/Roy Fogde våld,familjevåld,skuggor

Allt fler fall av våld i nära relationer går till förlikning. Enligt kvinno- och människorättsorganisationer kan det här vara problematiskt eftersom det då finns risk för att våldet fortsätter.

En undersökning gjord vid Helsingfors universitet visar att antalet fall av våld i nära relationer som går till förlikning har fördubblats sedan år 2010.

År 2016 gick 2 300 sådana fall till förlikning.

En av orsakerna till den stora ökningen är en lagändring som gör att polisen allt oftare får veta om dylika fall.

Att ta sådana här fall av våld till förlikning har fått skarp kritik från olika håll.

Till exempel kvinnoorganisationen Nytkis och människorättsorganisationen Amnesty anser att förlikning borde förbjudas i dylika fall, bland annat eftersom våldet kan upprepas om fallet inte reds ut.

- Tanken bakom förlikning är ju att parterna är jämbördiga. Då det handlar om våld mot en närstående så har den ena personen full kontroll över den andra och upprepar våldet regelbundet. Vi är rädda för att förlikningen inte ska ändra på någonting i sådana fall, säger Johanna Pakkanen från Nytkis.

Alla fall kan inte förlikas

Det är polisen eller åklagaren som kan ta initiativ till förlikning. Sedan bestämmer medlingsbyråerna om fallet kan behandlas eller inte.

Enligt lagen ska inte sådana fall av närståendevåld där våldet upprepas alls tas till förlikning.

- Nu ser det ändå ut som om förlikning börjar bli kutymen för hur våld mot närstående behandlas. Det låter inte trovärdigt att man skulle vara kapabel till att sålla ut för förlikning bara de fall där våldet är en engångsföreteelse, säger Pakkanen.

Hon tycker att förlikning borde förbjudas med lag i fall av våld mot närstående.

Institutet för hälsa och välfärd håller på med en utredning om vilka kriterier som används för att skicka närståendevåld till förlikning.

Utredningen blir klar under våren.

Källa: STT

Läs mera:

Misshandlad kärlek. Åtta kvinnor berättar om sina våldsamma partners i en webbdokumentär om våld i parförhållanden

Att vara offer för våld i sitt parförhållande är någonting som offret ofta tiger om. Men när Katriina Raine bad om berättelser om våldsamma relationer för en kommande dokumentär slutade telefonen inte ringa.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes