Hoppa till huvudinnehåll

Falska nyheter och propaganda allt större problem i Ryssland: "Vi befinner oss på trollfabrikens hemort"

Utsikt över taken i ett vintrigt S:t Petersburg.
Arkivbild. Utsikt över taken i ett vintrigt S:t Petersburg. Bild: Mostphotos St Petersburg

Falska nyheter blir ett allt större problem för journalister i Ryssland. Det säger journalisten och forskaren Valerij Netjaj.

Det ser ut att vara en lugn dag på redaktionen hos webbtidningen Fontanka, som alldeles som namnet låter förstå ligger i närheten av Fontanka-kanalen i hjärtat av Sankt Petersburg.

Webbtidningen har en omfattande utgivning på sin ryska sida och en lite mindre sida som skriver om Finland och om frågor som gäller Finland och Ryssland.

Fontanka är känd för sina genomarbetade och kritiska och avslöjande reportage bland annat om makthavare.

- Vår uppgift som journalister är inte att kämpa mot falska nyheter utan att skapa vårt eget, objektiva innehåll― Jana Prussakova, journalist

De har också fått känna på följderna då de som granskats har varit missnöjda, berättar journalisten Jana Prussakova.

- Förra hösten drabbades vi av en cyberattack och det tog våra experter ett helt dygn att försöka hindra att vår sida föll, tidvis låg den nere, men de lyckades återupprätta den.

Journalisten Yana Prussakova
Yana Prussakova. Journalisten Yana Prussakova Bild: Yle / Kerstin Kronvall Massmedia,Ryssland,fejknyheter,Fontanka.ru

Det var allvarligt, säger Prussakova. Hon och hennes kollegor jobbar i en omgivning där det förekommer mycket falska nyheter och propaganda.

- Vår uppgift som journalister är inte att kämpa mot falska nyheter utan att skapa vårt eget, objektiva innehåll. Vi skriver inte att våra kollegor farit fram med osanning utan gör egna grejer där vi tar fram olika sidor av en fråga, säger Jana Prussakova.

Falska profiler

Journalisten och samhällsforskaren Valerij Netjaj gör program om politik på den självständiga radiokanalen Echo Moskvy. Han säger att falska nyheter blir ett allt större problem.

- Till och med journalister har blivit sämre på att kolla saker och det händer att de bara publicerar uppgifter rakt av. Det här gäller särskilt om informationen kommer från någon man litar på, säger Netjaj.

I sociala medier förekommer det väldigt många dubblerade profiler, alltså falska profiler som ger sig ut för att vara någon välkänd person.

Vi befinner vi ju oss på trollfabrikens hemort― Valerij Netjaj, forskare och journalist

Valerij och jag stöter en stund senare på just en sådan, då han rekommenderar en profil på applikationen Telegram, som är populär i Ryssland.

Det tar oss en lång stund att gallra bland de falska profilerna innan vi hittar rätt.

Hjärntvättning

Det har länge stått klart att det går att hjärntvätta folk via tv och i Ryssland finns det en stor grupp människor som får all sin information på tv.

Journalister framför datorer i ryska webbtidningens Fontankas utrymmen
Fontankas redaktion. Journalister framför datorer i ryska webbtidningens Fontankas utrymmen Bild: Yle / Kerstin Kronvall Ryssland,fejknyheter,Massmedia organisationer,Fontanka.ru

Men för att kunna påverka sådana som är mera kritiska och inte sväljer vad som helst är sociala medier en bra kanal. Valerij Netjaj är med i ett forskningsprojekt kring detta

- På Ekonomihögskolan Vysjaja sjkola ekonomiki har vi startat ett projekt där vi undersöker sådana som är registrerade på ryska sociala medier som V Kontakte eller Odnoklassniki och som säger sig bo i Skandinavien. Antalet har nämligen ökat avsevärt och vi tror att det kan handla om upprustning inför utökade informationsattacker, säger Netjaj.

Och inom det området står Ryssland som bekant i framkanten

- Jag vet inte hur det är i andra länder men här i Sankt Petersburg befinner vi ju oss på trollfabrikens hemort. Ryssland har utarbetat metoder för påverkan via sociala medier och här finns stor sakkunskap då det gäller propaganda, säger journalisten och forskaren Valerij Netjaj.

Han fortsätter:

- Det enda sättet att kämpa mot propagandan är att närma sig alla frågor kritiskt. I framtidens samhälle behöver invånarna helt enkelt en högre utbildningsnivå.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes