Hoppa till huvudinnehåll

Finländarna tappade mark i spurtstriden i masstarten – inga blåvita herrar bland topp tio i Seefeld

Matti Heikkinen.
Matti Heikkinen var vassast av finländarna i masstarten på söndagen. Matti Heikkinen. Bild: EPA Matti Heikkinen

Matti Heikkinen var den bästa finländaren i spåret på söndagen då 15 km fri stil gick av stapeln i Seefeld. Resultatet: En 13:e plats – med vilket han lämnade resten av den blåvita herrtruppen bakom sig. Dario Cologna tog hem segern.

Det blev inte något enormt formbesked inför vinter-OS av de blåvita åkarna – även om upplägget inte heller var det bästa.

Banan verkade lätt att behärska för längåkningseliten och det var först i tävlingens absoluta slutskede som Dario Cologna rev ifrån och slutligen segrade. Kanadensaren Alex Harvey kom i mål som tvåa medan Martin Johnsrud Sundby knep tredjeplatsen.

För den finländska spjutspetsen blev det blygsammare resultat. Matti Heikkinen var vassast av den blåvita sextetten i farten på söndagen och kom till slut i mål som 13:e man – 13 sekunder efter Cologna.

Iivo Niskanen slutade 16:e och den fortfarande OS-aktuella Lari Lehtonen kom i mål som 18:e man – två placeringar bakom förbundets minimikrav för en plats i OS-laget.

Ojansivu avbröt och Pentsinen bröt staven

För den återstående trion gick det ännu sämre. Antti Ojansivu tvingades avbryta hela tävlingen och Anssi Pentsinens stav gick itu under loppet. Pentsinen kom till slut i mål som 48:a.

För Perttu Hyvärinens del blev det en 57:e plats i den österrikiska terrängen.

Det finländska längdåkningslandslaget till vinterspelen i Pyeongchang utökas eventuellt med en till fyra åkare under veckoslutet.