Hoppa till huvudinnehåll

Inget klart OS-svar från tröttkörd Kyllönen: "Viktigare att komma i form"

Anne Kyllönen.
Anne Kyllönen visade åtminstone inte att hon förtjänar en OS-biljett i Seefeld. Anne Kyllönen. Bild: All Over Press/Heidi Koivunen Anne Kyllönen

OS-beskedet uteblev – och Anne Kyllönen undvek också att svara rakt ut på frågor om de olympiska spelen efter den klena världscupinsatsen. ”Nu klarar jag inte av att hantera mjölksyra som jag har gjort tidigare”, säger hon.

Kravet om en framskjuten placering hängde som en kvarnsten runt Anne Kyllönens hals inför starten på masstarten i Seefeld.

Tio kilometer senare hade Kyllönen gjort en blek insats. En OS-biljett känns avlägsen efter 31:a platsen.

När Yle Urheilu ställer frågan om OS-valet vill Kyllönen inte spekulera i det.

– Som idrottare har jag bara försökt jobba på. Att komma i form är viktigare än att bli vald. De närmaste månader väntar hårt jobb. Jag har försökt träna och har en bra vecka bakom mig. På så sätt tror jag åtminstone att jag åker snabbt under vårvintern.

Sjukdom och svag form

31-åringen har ett OS i bagaget. I Sotji tog hon ett silver i stafetten och tog som bäst en 13:e plats individuellt.

Under 2010-talet har Kyllönen varit en av de finländskor som tagit flest framskjutna placeringar och varit en gjuten del av mästerskapslag. Efter en vinter fylld av sjukdom och svag form är hon långt borta från det läget.

– På positiva sidan finns nu att jag börjar hitta farten, men tävlingspausen märks. Nu klarar jag inte av att hantera mjölksyra som jag har gjort tidigare.

I dagens lopp fick hon tidigt problem och till slut var hon en och en halv minut efter täten.

– Jag tvingades göra mycket jobb på andra varvet och det tredje blev tufft.

Niskanen: Något saknades

Damloppets bästa finländska var Kerttu Niskanen. Hon kom ner till Seefeld från höghöjdslägret i Seiser Alm och fick en tuff träning på lägre höjd.

– Något saknades. Från start kändes det lätt, men jag märkte att det sista inte fanns där. När de andra avgjorde var jag trött, säger hon till Yle Urheilu.

Hon fick se tätkvartetten sticka iväg på sista varvet.

– Det var väl ett tillräckligt dåligt genrep. Nu får vi hoppas på en bra premiär, säger hon och syftar på OS i februari.

– Det får väl ändå ses som bra att nå topp tio – även om jag hade hoppats på mer.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport