Hoppa till huvudinnehåll

Kyllönen brände sista OS-chansen – evigheter efter täten i genrepet

Anne Kyllönen inför ett lopp.
Anne Kyllönen hade en tuff dag. Anne Kyllönen inför ett lopp. Anne Kyllönen

Ultimatumet till Anne Kyllönen: Visa OS-form i Seefeld. Anne Kyllönens svar: En ny, bedrövlig insats i fristilsmilen. Därmed borde hennes dröm om en resa till Pyeongchang ha spruckit.

När Finlands olympiska kommitté nominerade idrottare tidigare i veckan fyllde längdlandslaget på sin trupp till Sydkorea. Då fanns ingen Anne Kyllönen med.

Kyllönen har haft en knackig vinter i världscupen och inte lyckats visa att hon har i ett OS att göra. Bakdörren har ändå stått på glänt för finländskan.

Förutsättningarna inför dagens masstart i Seefeld var enkel för Kyllönens del: Gör en bra insats i OS-genrepet och ta dig in i truppen.

Kyllönens svar blev bekant. Under det andra varvet tappade hon kontakten med tätgruppen och vid varvningen låg hon en halvminut efter täten.

De tre sista kilometrarna blev en enda pina för Kyllönens del. Hon tappade placeringar och rejält med tid. I mål var 31:a, nästan en och en halv minut efter täten.

Niskanen bästa finländska

Därmed missade Kyllönen till och med världscuppoäng i sin sista chans att säkra en OS-plats. Hon brände sista möjligheten att visa form och lär vara körd med tanke på en OS-resa.

Under vintern har Kyllönen som bäst nått en 21:a plats i världscupen.

– Sista varvet blev en lång kamp och det märks att jag har få tuffa tävlingar bakom mig, säger Kyllönen i skidförbundets intervju.

I Krista Pärmäkoskis frånvaro blev det över huvud taget en slätstruken blåvit insats i loppet. Kerttu Niskanen var den enda åkaren som hängde på täten någorlunda, men under det sista varvet sprack det upp.

Niskanen hängde inte med och blev till slut tionde. Näst bästa finländska var Riitta-Liisa Roponen på en 18:e plats.

Amerikansk seger

I tätstriden blev det tre norskor mot en amerikanska. Med en dryg kilometer kvar var Ingvild Flugstad Östberg, Heidi Weng, Ragnhild Haga och Jessica Diggins loss.

Diggins gjorde det första draget och kom först in på stadion, men Weng och Haga närmade sig snabbt inför upploppet. Väl där lyckades Diggins ändå hålla undan till seger före norskorna.

En annan som hade en del problem i OS-genrepet var Marit Björgen. Den norska skiddrottningen visade upp en svajig åkning, men krigade sig till en femteplats. Norskans insats var ändå inget som gav stormvarning inför avresan till Sydkorea.

Resultat, masstart:

1) Jessica Diggins, USA 23.08,5
2) Heidi Weng, Norge + 0,7
3) Ragnhild Haga, Norge + 1,0
4) Ingvild Flugstad Östberg, Norge + 8,7
5) Marit Björgen, Norge + 16,7
6) Teresa Stadlober, Österrike + 16,9
---
10) Kerttu Niskanen, Finland + 31,8
18) Riitta-Liisa Roponen, Finland + 55,5
31) Anne Kyllönen, Finland + 1.25,1
40) Susanna Saapunki, Finland + 1.42,5
47) Laura Mononen, Finland + 2.03,4
64) Andrea Julin, Finland + 3.33,2