Hoppa till huvudinnehåll

Över 20 års väntan fortsätter för PIF – ÅIFK kvitterade i slutsekunderna

Andreas Nyström och Oscar Berglund, ÅIFK-PIF, 26.10.2016
Oscar Berglund och Andreas Nyström gjorde sex mål var när ÅIFK efter en sen kvittering tog en bortapoäng i lokalmötet med PIF. Andreas Nyström och Oscar Berglund, ÅIFK-PIF, 26.10.2016 Bild: Yle/Janne Isaksson oscar berglund

Pargas IF var på väg att vinna över Åbo IFK för första gången på över 20 år – och samtidigt sno den sista platsen i nedre slutserien från Åbolaget. Men med bara sekunder kvar att spela kvitterade Andreas Nyström till 23–23 och ÅIFK tog poängen som behövdes.

Senast Pargas IF:s handbollsherrar hade besegrat Åbo IFK var 1997, det vill säga för 21 år sedan. Nu stod dessutom en plats i den nedre slutserien på spel, då tabellstrecket gick mellan ÅIFK på åttonde och PIF på nionde plats. ”Viktigaste matchen för oss på två år”, förklarade PIF:s Fredrik Lundén för Yle Sportens före match.

Ett spännande upplägg, och matchen blev lika dramatisk. ÅIFK ryckte upp ett tremålsförsprång före paus och bortalaget ledde med 15–12 tio minuter in i andra halvlek. Då vände PIF på steken och ännu med sju minuter kvar att spela var det Pargaslaget som hade en ledning med 20–17. Men ÅIFK kom i kapp och allt avgjordes i lagens sista anfall.

Då den sista minuten startade var ställningen 22–22. Samuel Alexandersson gjorde mål för PIF och gav hemmalaget ledningen. Med kniven mot strupen tog Åbo IFK timeout, och lyckades sedan sätta sitt sista skott i mål. Andreas Nyström fastställde slutsiffrorna till 23–23 bara sekunder före slutsummern ljöd.

"Dumma utvisningar avgjorde"

Ett resultat som betyder att ÅIFK håller åttondeplatsen, och att Piffens långa väntan på en seger över ÅIFK fortsätter.

– Det var fin derbystämning men handbollen var inte så högklassig. Vi var rätt nervösa i första halvlek och slarvade i anfallet. I andra halvlek började vi springa, vi steg från tre måls underläge till en tremålsledning och utan våra två dumma utvisningar tror jag vi hade tagit segern, sade PIF:s tränare Boris Dvorsek.

– Oavgjort är ok för oss, vi hade ett par backar skadade och några av killarna spelade fulla 60 minuter, sammanfattade ÅIFK:s tränare Besim Qerimi.

Kvitteringsskytten Nyström och Oscar Berglund var ÅIFK:s bästa målskyttar med sex mål var. Vlatko Tavetski med åtta fullträffar var främsta målgörare i Pargaslaget där målvakten Markus Mattila med sina 15 räddningar stod för en strålande insats.

– Våra dumma utvisningar grämer, det var där Åbo kom igen. Försvaret spelade bra, sade Mattila.

Herrligan:

PIF–ÅIFK 23–23 (9–10)
PIF: Vlatko Tasevski 8, Fredrik Lundén 4, Ilija Krstevski 4, Daniel Söderlund 2, Samuel Alexandersson 1, Robin Mattsson 1, David Kuzmanovksi 1, Henrik Berndtson 1, Samuel Leandersson 1.
ÅIFK: Oscar Berglund 6, Andreas Nyström 6, Christoffer Sjöblom 4, Santeri Maijala 3, Isak Lehvonen 2, Alexander Nysten 2.

Damserien:

KyIF–HIFK 23–26 (10–12)
KyIF: Ingrid Degerth 8, Susanna Arvekari 4, Jessi Laasio 3, Felicia Grönholm 2, Elin Männikkö 2, Matina Keserci 2, Johanna Degerth 2.
HIFK: Johanna Hilli 5, Kathlen Ax 5, Linda Cainberg 4, Inka Jäntti 4 Ella Holopainen 3, Anna Vinogradova 2, Hanna Nylund 2, Anniina Nyholm 1.

Läs också