Hoppa till huvudinnehåll

West Broms tur att storskrälla mot Liverpool – bragden hamnade i skuggan av videodomaren

Grzegorz Krychowiak käbblar med domaren.
Grzegorz Krychowiak käbblar med domaren efter att VAR dömt bort 3-1-målet. Grzegorz Krychowiak käbblar med domaren. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press West Bromwich Albion FC,Grzegorz Krychowiak

Liverpool åkte på stryk mot en klar underdog för den andra gången inom loppet av en vecka. West Brom stod för en skräll av rang och slog topplaget med 3–2 i FA-cupen. Men det var videodomaren som stal showen.

Det stod 2–3 efter 90 spelade minuter på Anfield. Skrällen var ett faktum.

Efter att Roberto Firmino rivstartat matchen och gett Liverpool ledningen redan i den femte minuten var det Jay Rodriguez som agerade hjälte för gästande West Brom. Efter tolv spelade minuter stod det plötsligt 1–2 till bortalaget.

Innan pausvilan utökades ledningen ytterligare då Joel Matip styrde in bollen i eget mål.

Mohamed Salah reducerade ännu till 2–3 för Liverpool, men kvitteringen uteblev. Liverpools resa i FA cupen var över redan efter den fjärde omgången.

Historisk videodomarkonferens

Det blev ändå videodomaren som stal showen.

I den första halvan fick Liverpool en straff efter att videodomaren meddelat huvuddomaren Craig Pawson att Jake Livermore regelvidrigt hindrat Salah. Men Firmino brände straffen.

Det var den första gången som en domare på de brittiska öarna tagit hjälp av monitorn vid sidan av planen.

Bara några minuter senare var videodomaren framme igen. Craig Dawson förde West Brom upp i en 3–1-ledning – men målet dömdes bort av videodomaren. VAR-domen: Gareth Barry stod i offside och deltog i spelet genom att förhindra målvakten Simon Mignolet att göra sitt jobb.

Men i den första halvlekens tilläggsminuter fick West Brom äntligen ett domslut med sig då Matips självmål först dömdes bort som offside – vilket motbevisades i repriserna.

”Kommer att bli smidigare”

Videodomarkonferenserna förlängde matchen med nästan tio minuter. Bara den första halvan blev till slut 50 minuter lång. Liverpool-lotsen Jürgen Klopp tror ändå på systemet.

– Det kommer att bli smidigare i framtiden, säger han till media efter matchen.

– Det är normalt att tycka att det känns annorluna. Det är aldrig kul att hinna fira ett mål bara för att det sedan blir bortdömt, men rätt ska vara rätt, säger Klopp.

Albion-tränaren Alan Pardew var mest av allt road av all kontrovers.

– Jag tror inte det här var något som varken West Brom- eller Liverpool-supportrar ville se. För det första måste domarna börja kommunicera med oss tränare – som i NFL. Det viktigaste är att matcherna också i framtiden är underhållande, säger Pardew.

Källor: BBC, AFP

Läs också