Hoppa till huvudinnehåll

Det byggs ingen ny svensk skola i S:t Karins – politikerna vill inte tänka om

Föräldrar i en fullmäktigesal.
Flera föräldrar följde med fullmäktigemötet i S:t Karins på måndag. Föräldrar i en fullmäktigesal. Bild: Yle/Monica Forssell föräldrar,Johanna Vähä-Mäkilä

S:t Karins svenska skola och hela Hovirinta-fastigheten ska renoveras, och skolan ska förstoras – men någon ny skola blir det inte.

Det står nu klart efter att S:t Karins stadsfullmäktige på sitt möte på måndagen klubbade igenom projektbeskrivningen. Kostnaderna för den grundliga renoveringen beräknas uppgå till nästan 10 miljoner euro.

S:t Karins fullmäktigeklubba
S:t Karins fullmäktigeklubba Bild: Yle/Monica Forssell fullmäktigeklubba

Svenska folkpartiet, understött av Kristdemokraterna, en majoritet av Vänsterförbundet, Sannfinländarna, Blå framtid och en Centerpartist, röstade för att man skulle ta en ny titt på kalkylerna och ta fram noggranna uträkningar på vad ett nybygge skulle kosta.

Understödet bland de andra partierna räckte ändå inte för en remittering då rösterna föll 11-39 (en blank).

De satte betydligt mera tid på att diskutera sin kära bollhall och strandbastun i Hovirinta― Anna Sell

De föräldrar som hade samlats för att lyssna på mötet var efteråt både bittra och besvikna.

- Hur länge kommer det här att ta? frågade sig Linda Lindholm och berättar att hon, som i dag är 38 år, gick i Sirkkalaskolan när det ökända Kärnhuset byggdes. Det huset revs först i fjol somras.

- Jag hoppas att inte mina barns skolgång ska präglas av en mängd tillfälliga lösningar, säger Lindholm.

Anna Sell, ordförande för S:t Karins svenska skolas föräldraförening, riktar skarp kritik mot S:t Karins politiker.

- Renoveringsplanen innehåller en massa frågetecken. Ingen här tycks veta vad som egentligen ska renoveras. De har satt en prislapp på det men de vet inte vad de får för de miljonerna. Trots det lyckades den här församlingen inte uppvigla något som helst intresse för att diskutera de här frågorna utan de satte betydligt mera tid på att diskutera sin kära bollhall och strandbastun i Hovirinta, konstaterade en uppenbart upprörd och arg Sell.

Kvinna med glasögon.
Anna Sell följde med mötet men ger inga stilpoäng åt politikerna. Kvinna med glasögon. Bild: Yle/Monica Forssell föräldrar,anna sell

Svenska folkpartiets Åsa Gustafsson och Kristdemokraternas Jaana Shelby får ändå godkänt av föräldrarna. Båda höll varsitt brandtal i fullmäktigesalen och efterlyste noggrannare utredningar och jämförelser av flera alternativ bland vilka också ett nybygge skulle ingå.

- Antagligen är det för lång tid till nästa val då man vågar fatta sådana här beslut, konstaterade Gustafsson bittert efter att mötet röstat ner remitteringen.

De grönas kappvänding förvånar

Enligt Christoffer Sell har ett tiotal familjer redan flyttat bort från S:t Karins på grund av renoveringstvisten och problemen med inneluften i skolan.

Sell var också djupt besviken över att De gröna inte stödde en remittering i fullmäktige. De gröna har uppfattats som förespråkare av ett nybygge.

Det bedyrar ändå De grönas ordförande Hannu Rautanen också att partiet är, men en remittering hade inte ändrat på beslutet, anser Rautanen.

- Därför var det onödigt att rösta för en remittering. Samlingspartiet och Socialdemokraterna hade ändå drivit igenom en renovering.

- Vi måste få ett beslut och den här lösningen är nästbäst men vi godkänner den, säger Rautanen.

2.2.2018 gällande hur partierna röstade har en precisering gjorts för Centerns del: en Centerpartist röstade för remitteringen. Också Sannfinländarna röstade för en remittering.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland