Hoppa till huvudinnehåll

Färgen flagnar på Karis idrottshall - nu ska fasaden bytas ut

Färgen flagnar på Karis idrottshall.
Karis idrottshalls fasad ska bytas ut och konstruktionerna ska ses över. Färgen flagnar på Karis idrottshall. Bild: Marica Hildén / Yle Karis,Västnyland,Raseborg,karis bollhall

Karis idrottshall ska få en ny plåtfasad. Eftersom de nuvarande plåtarna är av plast kan de inte behandlas utan måste bytas ut. Även ungdomsgården och Simmis i Ekenäs behöver piffas upp.

- Vi försöker på alla sätt att satsa på de byggnader som ska bli kvar i stadens ägo, säger Henrik Westerlund som är planeringsansvarig vid samhällstekniska avdelningen i Raseborg.

Henrik Westerlund är planeringsansvarig vid samhällstekniska avdelningen i Raseborg.
Henrik Westerlund är planeringsansvarig på Raseborgs samhällstekniska avdelning. Henrik Westerlund är planeringsansvarig vid samhällstekniska avdelningen i Raseborg. Bild: Bubi Asplund / Yle Västnyland,Raseborg,Karis,henrik westerlund

En av dem är Karis idrottshall som är byggd i början på 1980-talet. Sedan dess har inget gjorts åt fasaden.

Borde man ha målat lite här tidigare?

- Tyvärr är det sådana plåtar som i dag inte uppfyller kraven och det går inte att åtgärda bara med att måla. Det är kanske till och med billigare att byta ut dem, säger Westerlund.

Färgen flagnar på Karis idrottshall.
Handbollsklubben BK-46:s spelare håller till i Karis idrottshall. Färgen flagnar på Karis idrottshall. Bild: Marica Hildén / Yle Karis,Västnyland,Raseborg,karis bollhall

Som bäst söker man om åtgärdslov. Samhällstekniska avdelningen vill också kontrollera konstruktionerna innan man börjar förnya fasaden.

Westerlund tror inte att man kommer att hitta några problem i konstruktionerna.

Ska passa ihop med ishallen

Ännu finns det inga kostnadsuppskattningar för vad renoveringen kommer att kosta.

En arkitekt har anlitats för att planera byggnaden.

- Tanken är att byggnaden ska påminna om ishallen eller på något vis passa in i miljön, säger Westerlund.

Ishallen i Karis en vintermorgon.
Idrottshallen ska likna grannbyggnaden, Karis ishall, som går i gråa toner. Ishallen i Karis en vintermorgon. Bild: Marica Hildén / Yle Västnyland,Karis,Raseborg,ishall karis

Förutom fasaden borde även annat förnyas i hallen. Tidigare år har golv förnyats och vissa toaletter förstorats men det finns ännu toaletter och duschar som borde moderniseras.

Uncan i Ekenäs ska målas

Också den gamla träbyggnaden i Ekenäs centrum där ungdomsgården Uncan finns är i behov av reparationer. Fasaden ska målas och en del av brädfodringen ska förnyas.

Siminrättningen Simmis vid Stallörsparken i Ekenäs ska också piffas upp. En av bastuavdelningarna ska förnyas, fasaderna ska målas och brädfodringen förnyas.

En tom siminrättning en molnig dag.
Simmis i Stallörsparken i Ekenäs. En tom siminrättning en molnig dag. Bild: Yle/Elsa Colérus Ekenäs,Västnyland,stallörsparken,badstränder

Caféet vid Ekenäs museicenter Ekta ska förstoras. Caféet öppnade år 2007 och nu finns det planer på att utvidga.

Tekniska sektorn i Raseborg förbereder reparationsarbetena och kommer att begära in anbud. Kostnaderna för de olika projekten klarnar då planeringen är klar och staden har fått in offerter.

Artikeln baserar sig på en intervju av Marica Hildén och Bubi Asplund.